Тражи се откуп 300.000 тона пшенице новог рода

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Jun.2023, 09:07

Тражи се откуп 300.000 тона пшенице новог рода

Представници пољопривредника у Србији, после састанка с представницима државе, затражили су да Републичка дирекција за робне резерве пре жетве објави да ће купити 300.000 тона пшенице из новог рода, што би повећало тражњу и подигло цену на тржишту. Фото: Unsplash/Unsplash+ То је, после састанка >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << са представницима министарстава пољопривреде и трговине, Привредне коморе Србије, Уније пекара и удружења „Жита Србије”, изјавио потпредседник Удружења пољопривредника „Стиг” Милан Марковић. На састанку су били представници седам удружења, која су недавно потписала споразум са Министарством пољопривреде о повећању субвенција ратарима.
Марковић је рекао да су извозници, који су прошле године, у време почетка рата у Украјини, када је цена пшенице нагло скочила на око 40 динара по килограму, откупили велику количину у жељи да што више зараде. Влада Србије је, међутим, у марту забранила извоз, а затим на притисак дозволила извоз ограничене количине, па они нису успели да извезу купљено жито и сада нуде ниске откупне цене за род из ове године, преноси та агенција.
Додао је да је договорено да се њихов предлог размотри, као и захтев да се пролонгира отплата дуга произвођача фирмама које су прошле године кредитирале куповину семенске пшенице, минералног ђубрива и препарата за заштиту.
На светским берзама житарица јуче је дошло до знатних промена због пуцања бране Нова Кахковка на реци Дњепар, у регији Херсон. Из украјинског министарства пољопривреде је саопштено да се према првим проценама очекује да ће око 10.000 хектара пољопривредног земљишта на северној обали реке бити поплављено. Медији преносе да је ово позната ратарска регија по производњи проса (10 одсто укупне националне производње), соје (осам процената) пшенице, уљане репице, јечма (шест одсто) као и сунцокрета и кукуруза.
Како преноси Агроклуб, очекује се да ће поплава дугорочно имати негативан утицај на украјинску пољопривреду, која је велики снабдевач Европске уније, остатка Европе, Азије и Африке. Цене пшенице на чикашкој берзи скочиле су готово четири одсто, а кукуруза два процента што је знатан раст у односу на прошлу недељу.
Predstavljen prvi model ruskog električnog automobila

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Тражи се откуп 300.000 тона пшенице новог рода се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.