СМС пуни 30 година

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Dec.2022, 08:52

СМС пуни 30 година

У поређењу са успоном друштвених мрежа и апликација за слање порука попут WhatsApp, Messenger и Telegrama, чини се да је комуницирање SMS порукама након 30 година на заласку, али оно ипак није нестало с наших мобилних телефона. Фото: Pexels/Roman Pohorecki Први SMS у историји, који је пренео >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << оператор Vodafone 3. децембра 1992, примио је запослени у тој компанији Ричард Џарвис, а састојао се од 15 знакова – „Merry Christmas“ (Срећан Божић).
SMS је својом једноставношћу унео револуцију у комуницирање. – То је технологија европског порекла – подсетио је за AFP Marc-Antoan Dipui, син француског инжењера Filipa Dipui-a који се сматра једним од изумитеља GSM-а, мобилне мреже 2G која је омогућила успон SMS -а крајем 1990-их.
Ограничене на 160 знакова, због чега су корисници развили посебан и понекад криптован језик попут смешка од интерпункцијских знакова, SMS поруке размјењују се данас у неограниченом броју обогаћене фотографијама, видео порукама и другим мултимедијалним садржајима.
– Но тада је у Француској једна SMS порука коштала један франак – рекао је Жан-Мишел, телекомуникациони стручњак при консултантској фирми BearingPoint. – То је као да сваки твит данас кошта 15 евроцента.
Премда су биле јако популарне на почетку 2010-их, посебно за честитање Нове године, коришћење SMS порука у сталном је паду.
Само у Уједињеном Краљевству број упућених SMS порука у последњих десет година смањио сечетири пута, по подацима Ofcoma, британског регулатора за телекомуникације.
Pažnja: Hibernacija je mnogo više od zimskog sna!

Преузмите андроид апликацију.
Чланак СМС пуни 30 година се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.