„Правило 30 секунди“ мора да зна сваки родитељ: Кључно је ако идете на одмор и летовање

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Jun.2023, 09:01

„Правило 30 секунди“ мора да зна сваки родитељ: Кључно је ако идете на одмор и летовање

Вода, односно река, језеро или море и мала деца су често веома опасна комбинација. Чак и кад је малишан пливач, можда и натпросечан за свој узраст, играрије у води за секунд могу да се претворе у трагедију. Фото: Pexels/Yan Krukau Руски стручњак, оснивач пројекта „Безбедно детињство“, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Дмитриј Орлов, говорио је о „правилу 30 секунди“, за које би сваки родитељ требало да зна и практикује га када је са децом у близини воде.
Шта је „правило 30 секунди“? За почетак, Орлов каже да када бирате место за излет, одмор или летовање са клинцима, водите се овим правилом. Веома је једноставно и састоји се од само две ставке:
1. Родитељ, односно одрасла особа која чува дете мора да се постави тако да може да буде близу њега у року од 30 секунди.
2. Родитељ, односно одрасла особа која чува дете треба да погледа дете најмање једном у 30 секунди.
Зашто је важно? Јер ако дете почне да се дави (што се по правило дешава нечујно или веома тихо), онда ће после 5 минута у његовом мозгу доћи до неповратних промена.
Ако родитељ (односно одрасла особа која га чува) доплива до детета касније од 30 секунди након што је почело да се дави, неће имати времена да га на време извуче из воде да се уради неопходна кардиопулмонална реанимација. У таквој ситуацији свака секунда је важна, јер у овом тренутку дете више не дише и кисеоник не улази у његов мозак, упозорава стручњак.
Da li znate koje je najčešće žensko ime na svetu?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак „Правило 30 секунди“ мора да зна сваки родитељ: Кључно је ако идете на одмор и летовање се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.