Да ли је детињство било лепше пре 30 година или данас?

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Apr.2023, 19:54

Да ли је детињство било лепше пре 30 година или данас?

Детињство 90-тих година било је другачије од детињства данас. Деца су се тада више дружила напољу, играла су се различитих игара, ишла на рођендане код куће, а не у играоници, више времена су провидили у природи и више су се бавила спортом. Било је мање технологије, а друштвене мреже >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << су биле непознаница. Фото: canva Данас, детињство изгледа потпуно другачије. Деца проводе више времена код куће, играју видео игрице и друже се путем друштвених мрежа. Пандемија Ковид-19 додатно је утицала на то да деца више времена проводе у кући, а мање напољу и у друштву других.
Неки стручњаци сматрају да превелика употреба технологије може негативно да утиче на ментално здравље деце. Иако друштвене мреже и видео игрице могу бити забавне, постоји опасност од зависности од технологије. Деца која превише времена проводе испред екрана могу имати проблеме са социјализацијом и развојем социјалних вештина.
Са друге стране, постоје и позитивни аспекти технологије. Деца данас имају приступ многим информацијама и ресурсима путем интернета, што им омогућава да уче о различитим стварима и да развијају своје таленте. Такође, технологија може да помогне деци са одређеним потешкоћама, као што су различити облици инвалидитета или менталних потешкоћа.
Фото: Canva Упркос разликама у начину одрастања, родитељи и стручњаци се слажу да је важно да се деца развијају на здрав начин и да проводе време у природи и са другом децом. Уз то, важно је да родитељи буду свесни утицаја технологије на њихову децу и да успоставе равнотежу између технологије и активности у природи.
Многи родитељи данас сматрају да је детињство у њихово време било далеко здравије и безбедније него што је данас.
Они се често сећају времена када су деца проводила више времена напољу, играла се традиционалних игара и била мање изложена технологији.
Фото: Canva Представљамо вам најлепше игре 90-тих:
Каладонт
Жмурке
Шарених јаја
Жаце и лопова
Школица
Вруће – хладно
Коларићу панићу
Кликери
Ластиш
Ћораве баке
Иде маца
Која је била ваша омиљена игра?
Fejsbuk grupa preko koje Novosađanke sklapaju nova prijateljstva

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Да ли је детињство било лепше пре 30 година или данас? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.