30.000 vojnika je spremno, kreću?

Izvor: B92, 10.Jul.2023, 09:29

30.000 vojnika je spremno, kreću?

Nemačka će prvi put, u sklopu zajedničkih vežbi sa oko 30.000 vojnika iz 12 zemalja, poslati svoje trupe u Australiju.

Time će se pokazati povećano interesovanje Berlina za Indo-pacifički region, usled povećanih tenzija sa Kinom, preneo je Rojters.

Prethodnih godina, Nemačka je povećala vojno prisustvo u Indo-Pacifičkom regionu, što je, prema oceni britanske novinske agencije, tanak hod između bezbednosnih i ekonomskih interesa.

"U pitanju je region >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od velike važnosti za nas u Nemačkoj, kao i za Evropsku uniju, zbog ekonomske međupovezanosti", rekao je načelnik generalštaba nemačke vojske Alfons Mais za Rojters, nekoliko sati pre nego što će prve nemačke trupe krenuti za Australiju.

Peking je Berlinu najvažniji trgovinski partner, a 40 odsto nemačke spoljne trgovine ide kroz Južno kinesko more, oko kojeg postoje teritorijalne nesuglasice u Indo-Pacifiku.

Pre dve godine, nemački ratni brod uplovio je u Južno kinesko more prvi put u skoro 20 godina.

Prošle godine, Berlin je poslao 13 vojnih aviona za zajedniče vežbe u Australiji.

Mais je rekao da će do 240 nemačkih vojnika, među kojima 170 padobranaca i 40 mornara, učestvovati u vežbi "Talismanska sablja" od 22. jula do 4. avgusta, najvećim vežbama između Australije i SAD, koje se održavaju dva puta godišnje.

Nemci će trenirati u simuliranim ratnim uslovima u džungli i u operacijama iskrcavanja, zajedno sa vojnicima iz Indonezije, Japana, Južne Koreje, Francuske i Velike Britanije.

"Nameravamo da demonstriramo da smo pouzdan i sposoban partner koji će doprineti stabilizaciji reda u regionu. Kada je reč o Kini, Nemačka nema cilj da antagonizuje ikoga. Ovo je čisto kako bi se videla perspektiva drugih naroda u njihovom pogledu na svet", kazao je Mais.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.