3 miliona din. za obnovu Vile Mir

Izvor: B92, 19.Jan.2012, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

3 miliona din. za obnovu Vile "Mir"

Beograd -- Država će u ovoj godini uložiti 365 miliona dinara za popravke raznih reprezentativnih objekata, a među njima je i nekadašnja rezidencija Miloševića, vila Mir.

Uglavnom se radi o sanaciji objekata, većinom sagrađenih pre više od dve decenije. Nekada intimna rezidencija maršala Tita, vila Mir već deceniju nema stalne stanare. Ove godine u njeno sređivanje biće uloženo tri miliona dinara za sređivanje terase koja prokišnjava.

U Direkciji za imovinu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vlade Srbije navode da bi neulaganje u objekte poput ovog značilo i njihovo propadanje. O prodaji se ne razmišlja.

„Pre izdavanje nego prodaja i to pre svega zato što svaka država ima potrebu za takvom vrstom objekata s jedne strane, a sa druge strane što ekonomski uslovi na tržištu nekretnina uslovljavaju da je sada mudrije ne prodavati ništa ili samo ono što se mora nego prodavati budzašto", kaže Srboljub Panić iz direkcije za imovinu Vlade Republike Srbije.

Opština Savski venac je još 2008. godine pokrenula incijativu da se takozvani zabranjeni grad otvori za posete, ali se od te incijative odustalo.

Vila Mir, poznatija kao Maršalova intimna rezidencija, napravljena je krajem sedamdesetih godina prošlog veka za doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza, ali se on u nju nikad nije uselio. Posle bombardovanja ovde se uselio tadašnji predsednik Jugoslavije Slobodan Milošević sa porodicom. U ovoj vili Slobodan Milošević je uhapšen i iz nje je odveden u Centralni zatvor. Sada u njoj niko ne živi, već u njoj povremeno odsedaju strane državne delegacije.

Kako tvrde oni koji brinu o ovakvim zgradama, smeštaj stranih delegacija predstavlja uštedu za državni budžet, jer se ne plaća smeštaj gostiju.

„To je pitanje koje se reguliše na pitanju reciprociteta, najčešće ide bez naknade, ali sa druge strane, ukoliko se smeste na neko drugo mesto, recimo hotel, onda tu naknadu koju hotel potražuje plaća Vlada Republike Srbije", kaže Panić.

U podrumu ovog kompleksa nalazi se i trezor sa više od 4.500 poklona koje je Tito dobijao od državnih delegacija. Ta zbirka poklona u nadležnosti je Muzeja istorije Jugoslavije, a neki od eksponata koriste se i na mnogim izložbama o životu doživotnog predsednika SFRJ.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.