Јовановић: Брзим, безбедним и поузданим интернетом покривено више од 3.800 школа

Izvor: GradskeInfo.rs, 31.Avg.2023, 13:25

Јовановић: Брзим, безбедним и поузданим интернетом покривено више од 3.800 школа

Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић посетио је данас, заједно са председницом Владе Аном Брнабић Пријепоље поводом завршетка пројекта „Повезане школе – Кораци ка будућности“ и том приликом рекао да је брзим, безбедним и поузданим интеренетом покривено >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << више од 3.800 школских објеката основних и средњих школа у Србији. Фото: Танјуг/ВРС/Пеђа Вучковић „Брзим, безбедним и поузданим интеренетом покривено је више од 3.800 школских објеката основних и средњих школа у Србији са 35.000 наставних просторија у којима се школује више од 730.000 ђака и ради преко 100.000 наставника и професора“, истакао је Јовановић.
Он је истакао да је петогодишњи пројекат „Повезане школе – Кораци ка будућности“ био изузетно амбициозан и захтеван, као и да је реч о првом пројекту системске изградње ове врсте у Србији. „Свака наставна просторија на већим локацијама основних и средњих школа, укупно 1.843 њих, је добила локалну рачунарску мрежу и интернет, од којих готово 1.000 локација има ‘ултра фаст’ оптички интернет, брзине веће од 300 мегабита по секунди“, истакао је Јовановић.
Укупна врендост пројекта повезаних школа, каже Јовановић, је 60 милиона евра, од чега је 35 милиона евра обезбеђено из буџета, а додатних 25 милиона евра из кредита Европске инвестиционе банке.
„Министарство ће сваке године додавати додатних два милиона евра како би се размножавале додатне интернет везе и како би оне остале у потпуности бесплатне за школе“, рекао је Јовановић. Додао је да Влада пре шест година на иницијативу председнице Владе Ане Брнабић поставила дигитализацију и образовања као два кључна приоритета.
„Један од циљева нам је био да наша деца дигиталне вештине 21. века почну да користе свакодневно и да им оне постану средство за учење, усавршавање и забаву. Да прате трендове четврте индустријске револуције, али и да се трудимо да дигитално друштво у Србији буде уједно безбедно дигитално окружење“, указао је министар.
Јовановић је рекао да жели да се сваки део Србије равномерно развија, као и да сви млади људи, без обзира на своје место пребивалишта, добију једнаке шансе и знања као њихови вршњаци у дигитално развијеним срединама. Додао је да се из Министарства труде континуирано да унапреде онлајн платформу „Паметно и безбедно“, чија се унапређена и редизајнирана верзија данас пушта у рад.
„Ово је први и једини институционални механизам у региону који се бави превенцијом и реаговањем на угрожавање деце у дигиталном окружењу“, рекао је Јовановић.
Pred početak školske godine,apel ABS roditeljima i vozačima za bezbednost dece

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Јовановић: Брзим, безбедним и поузданим интернетом покривено више од 3.800 школа се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.