Пени Вонг: Асанжов случај сувише дуго траје

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Jul.2023, 17:00

Пени Вонг: Асанжов случај сувише дуго траје

Министарка спољних послова Аустралије Пени Вонг изјавила је данас да случај оснивача Викиликса Џулијана Асанжа предуго траје, и да треба да се заврши. Фото: Танјуг/Ajeng Dinar Ulfiana/Pool Photo via AP Асанж, аустралијски држављанин који је затворен у Великој Британији, бори се против екстрадиције >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у САД, где га траже по 18 оптужби за објављивање поверљивих списа америчке војске и дипломатских депеша 2010. године.
На конференцији за новинаре у Бризбејну, након састанка са америчким колегама, Вонг је истакла да је Канбера јасно ставила до знања да се „случај господина Асанжа предуго одуговлачи, а наша је жеља да се доведе до краја“. Говорећи заједно са аустралијским министром одбране Ричардом Марлсом, америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном и министром одбране САД Лојдом Остином, Вонг је констатовала да су изјаве у име Асанжа даване и јавно и приватно, али да је било ограничења у томе шта може да се ради док се његов правни поступак не заврши.
„Разумела сам да је господин Асанж поново уложио жалбу у Великој Британији. Аустралијска влада није страна у овом правном поступку, нити можемо интервенисати“, рекла је она.
Блинкен је потврдио да је Асанжов случај покренут у билатералним разговорима, рекавши да разуме ставове Аустралијанаца о том осетљивом питању. „Господин Асанж је оптужен за веома тешко криминално понашање у Сједињеним Државама у вези са његовом наводном улогом у једном од највећих откривања поверљивих информација у историји наше земље“, рекао је Блинкен на конференцији за новинаре.
„Радње за које је тврдио да је починио носе ризик веома озбиљне штете по нашу националну безбедност“.
Аустралија подржава настојање да се Асанж пусти на слободу уочи могућег изручења САД. Аустралијски премијер Ентони Албанезе је у мају изјавио да је „фрустриран“ због тога што је Асанж и даље у притвору.
Asanžova porodica: Džulijan je opasno blizu izručenja Americi

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Пени Вонг: Асанжов случај сувише дуго траје се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.