Намирнице биљног порекла које су најбољи извор омега-3 масних киселина

Izvor: GradskeInfo.rs, 21.Feb.2024, 15:01

Намирнице биљног порекла које су најбољи извор омега-3 масних киселина

Есенцијални нутријент, омега-3 масне киселине су кључне за здравље срца, функцију мозга и опште благостање. Иако се риба често препоручује као главни извор омега-3 масних киселина, биљна храна такође може обезбедити вегетаријанцима потребне количине. Фото: Pixabay/monicore У своју исхрану >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << можете укључити следећих шест вегетаријанских извора омега-3 масних киселина. 
Семе лана Омега-3 масне киселине, посебно алфа-линоленска киселина (АЛА), су у изобиљу у семену лана.
За додатну исхрану, млевено ланено семе се може посипати јогуртом, кашом или фрапеом. Суплементи који садрже ланено уље се такође нуде људима који желе да конзумирају више омега-3 масних киселина.
Чиа семенке Због високог садржаја АЛА, чиа семенке су одличан вегетаријански извор омега-3 масних киселина. Ове сићушне семенке се могу додати у пића, салате, пецива или користити као средство за згушњавање у рецептима потапањем у воду док не поприме конзистенцију гела.
Ораси Један од ретких орашастих плодова са значајном концентрацијом АЛА омега-3 масних киселина су ораси. За хрскаво и хранљиво повећање омега-3 масних киселина, поједите шаку ораха или их додајте у салате, житарице или пецива.
Пасуљ Осим што је корисна махунарка, пасуљ је значајан вегетаријански извор омега-3 масних киселина. Садржи малу количину АЛА (алфа-линоленске киселине), омега-3 масне киселине, али не толико као у другим изворима као што су чиа семе или ланено семе. Пасуљ такође пружа низ других здравствених предности – богат је протеинима, влакнима, витаминима и минералима, а сви они промовишу здравље срца и мозга.
Семе конопље  Семе конопље је богато омега-3 масним киселинама, протеинима, влакнима и виталним витаминима и минералима. За здрав и орашасти укус, поспите семенке конопље на салате, јогурт, житарице или их додајте у смутије.
Зелено лиснато поврће Неки листови поврћа, као што су прокељ, кељ и спанаћ, садрже АЛА омега-3 масне киселине, иако не толико као друге намирнице. Једење лиснатог поврћа може повећати унос омега-3 масних киселина у ваше тело.
Možemo li da smršamo ako pijemo puno vode?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Намирнице биљног порекла које су најбољи извор омега-3 масних киселина се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.