Izvor: GradskeInfo.rs, 21.Feb.2024, 15:01
Намирнице биљног порекла које су најбољи извор омега-3 масних киселина
Есенцијални нутријент, омега-3 масне киселине су кључне за здравље срца, функцију мозга и опште благостање. Иако се риба често препоручује као главни извор омега-3 масних киселина, биљна храна такође може обезбедити вегетаријанцима потребне количине.
Фото: Pixabay/monicore
У своју исхрану >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << можете укључити следећих шест вегетаријанских извора омега-3 масних киселина.
Семе лана
Омега-3 масне киселине, посебно алфа-линоленска киселина (АЛА), су у изобиљу у семену лана.
За додатну исхрану, млевено ланено семе се може посипати јогуртом, кашом или фрапеом. Суплементи који садрже ланено уље се такође нуде људима који желе да конзумирају више омега-3 масних киселина.
Чиа семенке
Због високог садржаја АЛА, чиа семенке су одличан вегетаријански извор омега-3 масних киселина. Ове сићушне семенке се могу додати у пића, салате, пецива или користити као средство за згушњавање у рецептима потапањем у воду док не поприме конзистенцију гела.
Ораси
Један од ретких орашастих плодова са значајном концентрацијом АЛА омега-3 масних киселина су ораси. За хрскаво и хранљиво повећање омега-3 масних киселина, поједите шаку ораха или их додајте у салате, житарице или пецива.
Пасуљ
Осим што је корисна махунарка, пасуљ је значајан вегетаријански извор омега-3 масних киселина. Садржи малу количину АЛА (алфа-линоленске киселине), омега-3 масне киселине, али не толико као у другим изворима као што су чиа семе или ланено семе. Пасуљ такође пружа низ других здравствених предности – богат је протеинима, влакнима, витаминима и минералима, а сви они промовишу здравље срца и мозга.
Семе конопље
Семе конопље је богато омега-3 масним киселинама, протеинима, влакнима и виталним витаминима и минералима. За здрав и орашасти укус, поспите семенке конопље на салате, јогурт, житарице или их додајте у смутије.
Зелено лиснато поврће
Неки листови поврћа, као што су прокељ, кељ и спанаћ, садрже АЛА омега-3 масне киселине, иако не толико као друге намирнице. Једење лиснатог поврћа може повећати унос омега-3 масних киселина у ваше тело.
Možemo li da smršamo ako pijemo puno vode?
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Намирнице биљног порекла које су најбољи извор омега-3 масних киселина се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.