Вучић: Држимо инфлацију под контролом, циљ нам је да је спустимо на 3 одсто

Izvor: GradskeInfo.rs, 21.Feb.2024, 08:23

Вучић: Држимо инфлацију под контролом, циљ нам је да је спустимо на 3 одсто

 Председник Србије Александар Вучић рекао је да Србија држи инфлацију под контролом, да она износи 6,4 одсто и да пада и даље, као и да иде ка зацртаном циљу од 3 одсто. Фото: Танјуг/Марко Ђоковић „Пада нам инфлација и даље, само се секирамо због ове нафте. Инфлација иде ка 3 посто, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << као што смо рекли, пензионери са ових 14,8 посто повећања имају реално повећање 8,7 посто. Реално, не номинално. Дајте да задржимо да то повећање има смисла, да та инфлација не само да остане на овом нивоу, него да је спуштамо на та 3 посто“, изјавио је Вучић за РТС.
По питању задуживања, Вучић је рекао да су три проблема са којима се државе суочавају, а први је како наћи додатни јефтин новац.
„Други проблем је како да вам то не утиче на дефицит који ове године мора да буде 2,2 одсто. То је циљ који смо са ММФ-ом поставили“, рекао је Вучић.
Као трећи проблем је рекао да представља однос јавног дуга у односу на бруто домаћи производ.
„Шта је наш циљ? С једне стране, максимализација раста. Дакле, што више улагања у све ове пројекте о којима говоримо, у вештачку интелигенцију, у софтверску индустрију, у научно-технолошке паркове, образовање. У инфраструктуру, путеве, пруге, фабрике, реиндустријализацију наше земље. То вам подиже раст. Грађевинска индустрија, то вам подиже раст“, рекао је Вучић.
Према његовим речима, Србија има довољно новаца, чак смо и „оверликвидни“ и додао је да мало која земља у Европи има то.
„Ми имамо преко 4 милијарде евра у овом тренутку на рачуну. И опет су нам већи приходи од оних које смо очекивали. И мањи расходи од оног што смо очекивали, јер ми увек конзервативно тумачимо. Пошто је прошао и 15. фебруар, па сам видео податке и за фебруар. Опет су боље него што смо предвидели и буџетом и него што смо очекивали“, навео је Вучић.
Према његовој процени падаће цена новца, већ од септембра ће ићи нижа стопа за кредите.
 
Vučić: Cilj da prosečna plata u Srbiji 2027. godine dostigne 1.400 evra

Преузмите андроид апликацију.
 
Чланак Вучић: Држимо инфлацију под контролом, циљ нам је да је спустимо на 3 одсто се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.