3 начина како да се развије емпатија код адолесцената

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Maj.2023, 18:46

3 начина како да се развије емпатија код адолесцената

Емпатија је способност да се разуме и осећа оно што доживљава друга особа. Емпатија се развија током детињства и адолесценције. Важно је да се тај процес подстиче како би се формирале емоционално интелигентне особе. Фото: Freepik Емпатија код адолесцената је од пресудног значаја, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << јер је то раздобље препуно изазова као што су снажне емоције, друштвени притисак и генерално велике промене у животу. Адолесценти могу често бити егоцентрични и фокусирани на своје жеље и потребе, а развој емпатије може им помоћи да се боље повежу са другима и изграде успешне односе.
Емпатија се може развијати кроз различите активности. Ово су наши предлози:
Разговор о осећањима Адолесценти морају прво научити како да разумеју и изразе своја осећања, што ће им касније помоћи да буду емпатични према другима. Родитељи, наставници, педагози и психолози им могу помоћи да препознају своја осећања и да их испоље на друштвено прихватљив начин.
Учење о различитостима Учење о различитостима у култури, религији, сексуалности и другим аспектима може помоћи адолесцентима да развију разумевање за друге људе и њихове потребе. Такође, ово може спречити развој предрасуда услед недостатка информација и охрабрити их да прихвате различитости.
Волонтирање Волонтирање у заједници може помоћи младим људима да стекну искуство и науче о животима других људи. Ово пуно може утицати да развију емпатију и саосећање према другима. Многе студије потврђују да помоћ незбринутим животињама такође може ваше дете научити одговорности и емпатији.
Најважније од свега, било да сте родитељ или не, показујте емпатију једни према другима. Развој емпатије код деце захтева стрпљење и доследност. Када показујете емпатију према детету, оно ће научити да је цени и показује другима. Треба да покажете саосећање када је дете тужно као и да се радујете када је срећно.
Емпатија је камен темељац за међуљудске односе и може бити изузетно корисна у различитим ситуацијама. Родитељи, наставници и друштво у целини могу и морају помоћи адолесцентима да развију ову вештину кроз разне активности. Развијање емпатије код адолесцената помаже да створимо боље друштво.
Koji su benefiti konzumiranja kafe sa limunom

Преузмите андроид апликацију.
Чланак 3 начина како да се развије емпатија код адолесцената се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.