Србија спремна за 3. кластер

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Maj.2023, 07:46

Србија спремна за 3. кластер

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик рекао је на данашњој седници Европског парламента, на којој су посланици расправљали о извештају о Србији, да је кључно да дијалог Београда и Приштине донесе резултате. Фото: Танјуг/АР/Jean-Francois Badias „Истичем да ми морамо >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да будемо ангажовани у једнаком односу према обе стране и жао нам је да неки амандмани који су донети нису били једнаки према обе стране, али је на Београду и Приштини да наставе даље“, истакао је Билчик у свом обраћању ЕП.
Истакао је да је 2022. година била сложена година за Европу, али и за Србију, и додао да извештај поздравља усвајање мера о побољшању изборних услова и захтева упућених пре априла 2022. године, као резултат међустраначког дијалога који је вођен у Србији као и укупно понашање током избора. Он је поздравио и повратак опозиције у Скупштину Србије.
„Ово је врло битно за српску демократију и политику и радујем са наставку сарадње са српским парламентом већ у јуну ове године, када ћемо се састати у Београду“, рекао је Билчик.
Према његовим речима, фундаменталне одлуке су потребне да би се постигао фундаментални напредак, и то је порука извештаја.
„То се односи на подручје унутар реформи, поготово када је у питању правна држава, јачање правосуђа и борба против организованог криминала и корупције, као и јачање независних медија“, рекао је Билчик и додао да ће ЕП наставити да помно прати развој Србије.
Европски комесар за проширење Оливер Вархељи рекао је да Србија мора да се усклади са позицијом ЕУ према Русији, како би наставила европским путем.
Вархељи је изразио жалост у име Европске комисије због недавних трагичних догађаја у Србији и додао да је у интересу Београда да настави континуирану сарадњу са ЕУ.
Рекао је да је ЕК проценила да је Србија испунила критеријуме за трећи кластер и да ће стога бити настављени преговори.
„Преговори ће се наставити, поготово на подручју владавине права и поздрављамо одлуку српске Владе да задржи пут приступања ЕУ, као и српско усвајање свих амадмана, што су важни кораци“ рекао је Вархељи. Поменуо је да Србија сарађује по питању визне политике како би спречили илегалне мигранте и борби против корупције, али је навео да су дијалог Београда и Приштине и нормлазација тих односа најбитнији за напредак било које врсте.
Вучић са Жиофреом: Србија посвећена свом европском путу

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Србија спремна за 3. кластер се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.