Врх стреле направљен од метеорита пре 3.000 година пронађен у Швајцарској

Izvor: GradskeInfo.rs, 09.Avg.2023, 13:46

Врх стреле направљен од метеорита пре 3.000 година пронађен у Швајцарској

Врх стреле из бронзаног доба откопан у Швајцарској направљен је од метеорита, показала је студија коју је спровео тим истраживача на Природњачком музеју у Берну. Фото: Unsplash/Possessed Photography Дугачак 39 милиметара, врх стреле који датира између 900. и 800. године пре нове ере, пронађен је >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у Меригену на језеру Бил, у Швајцарској, током ископавања у 19. веку, наведено је у студији, пренео је Си-Ен-Ен (ЦНН).
Скоро 3.000 година стар артефакт направљен је од гвожђа из метеорита који је пао у Естонији, стоји у студији.
Ово указује на то да се метеоритским гвожђем трговало у Европи до 800. године пре нове ере или раније, навели су истраживачи, додајући да је необично пронаћи метеоритско гвожђе коришћено тако рано у историји.
Докази о раној употреби метеоритског гвожђа су изузетно ретки, наводи се у саопштењу за јавност издатом о открићу. У то време људи још нису почели да топе гвожђе из оксидних руда, али се нешто металног гвожђа могло наћи у ударним пољима метеорита, наведено је у студији.
Док су предмети направљени од метеоритског гвожђа били пронађени у Турској, Грчкој, Сирији, Ираку, Либану, Египту, Ирану, Русији и Кини, такви артефакти су раније откривени само на две локације у Европи, обе у Пољској.
Сада, када је пронађен врх стреле, истраживачи су потврдили да је Мериген трећа локација.
Стручњаци су раније мислили да гвожђе коришћено у врху стреле потиче од метеорита Тванберг. У Европи постоје само три позната метеорита са сличним хемијским саставом, али истраживачи кажу да је највероватнији извор био један у Калијарву у Естонији, пошто је метеорит ударио Земљу око 1500. године пре нове ере и произвео много малих фрагмената, наводи се у студији.
Неки од ових фрагмената су касније пресељени на југозапад у Швајцарску трговачким путевима, рекао је за ЦНН водец́и аутор студије Беда Хофман, шеф одељења за науке о Земљи у Природњачком музеју у Берну.
Студија је објављена у листу „Џорнал оф аркиолоџикал сајенс“.
Zemljotres jačine 5,8 stepeni Rihterove skale pogodio meksičku državu Čijapas

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Врх стреле направљен од метеорита пре 3.000 година пронађен у Швајцарској се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.