Вучић: За Србе на КиМ додатна помоћ од 28 милиона евра – одмах на располагању

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Apr.2023, 12:52

Вучић: За Србе на КиМ додатна помоћ од 28 милиона евра – одмах на располагању

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је у Рашку, на састанак са политичким представницима Срба са КиМ, дошао са спремним закључцима које је припремио са премијерком, министрима и Канцеларијом за КиМ и навео да је за Србе на КиМ издвојена додатна помоћ од 28 >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << милиона евра, који ће одмах бити на располагању. Фото: Танјуг/Раде Прелић Он је на почетку састанка рекао да ће након разговора о социо-економским мерама разговарати и о политичкој и безбедносносј ситуацији на целом КиМ и, у складу са тим шта Срби на састанку буду говорили, направиће закључке.
Како је рекао, укупно је предвиђено 28 милиона евра мимо свега што је већ опоредељено и та ће средства одмах бити на располагању.
Он је представио неколико мера, од којих је прва повећање привремене накнаде, у укупном износу од 6.607.000 евра. „Друга мера је економско оснаживање незапослених лица преко установа културе, канцеларија за младе. Укупно око 5.606.000 евра је опредељено за ово, јер имамо лица са високом и вишом спремом који ће добити накнаде од 45 и 80.000 динара“, рекао је Вучић.
Као трећу тачку он је издвојио унапређење рада здравствених установа где ће бити запослено 50 нових лекара и 50 медицинских сестара, што је са додатком око два милиона евра мера, како би се сачували здравствени радници на КиМ.
„Тачка четири је подстицај младим брачним паровима са 50.000 за прворођено дете. Немамо нижу стопу наталитета на КиМ. Овим додатно појачавамо и подстичемо рађање деце“, рекао је он.
Вучић је рекао да је пета мера за улагање у развој привредне делатности и женског предузетништва и породичног бизниса кроз набавку машина, опреме и обртних средстава. „Ту средства иду из буџета министарства привреде, подршка новоснованим и постојећим предузетницима, као и микро и малим привредним друштима, која су регистрована у АПР, а посебно за женско предузетништво, чији је основач и заонски заступник жена. Ту је минимални износ субвенције 100.000 динара, а максимални 600.000 динара, што за мале фирме може да буде од великог значаја. То је додатних 1,282 милиона евра“, навео је Вучић.
Рекао је да је шеста мера за развој пољопривредне делатности, кроз набавку опреме, машина, садница, сточног фонда, пчела и пчеларске опреме. „И ту ћемо да уложимо 200 милиона, односно 1,709 милиона евра. Додатно за отклањање последица насталих услед обилних падавина због изливања бујичних и других водотокова, укупно 2,56 милиона. Затим за изградњу, реконструкцију, рехабилитацију и санацију путева, улица и путних објеката 6,83 милилна евра. Изградићемо и базене у Горњем Кусцу, што је 1,025 милиона евра“, навео је Вучић.
Укупно смо предвидели чак 28 милиона евра, мимо свега што смо до сада издвојили и определили за КиМ, поручио је Вучић Србима са КиМ и додао да ће та финансијска средства бити одмах на располагању.
Вучић је на почетку замолио да у дискусији учествују људи са КиМ, а све остале да прате и да не учествују у расправи.
Počeo sastanak Vučića sa Srbima sa KIM u Raški

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Вучић: За Србе на КиМ додатна помоћ од 28 милиона евра – одмах на располагању се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.