Момировић: Јануарска размена са Мађарском 272 милиона евра, извоз расте

Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Mar.2023, 15:00

Момировић: Јануарска размена са Мађарском 272 милиона евра, извоз расте

Укупна трговинска размена Србије и Мађарске у јануару је била 272,8 милиона евра, од чега је извоз 148,3 милиона, а очекујемо да до краја године обим укупне робне размене буде већи од прошлогодишњих 3,65 милијарди евра, изјавио је министар трговине Томислав Момировић након данашњег >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << састанка са амбасадором Мађарске Јожефом Золтаном Мађаром. Фото: Танјуг/Сава Радовановић Момировић је оценио да пријатељство са Мађарском расте и учвршћује се и у овим тешким временима, наводи се у саопштењу.
„Колико су наше две земље блиске у сваком погледу сведочи и податак да је у последњих 10 година вредност робне размене значајно увећана, а посебно наш извоз, који је пре свега вођен растом извоза делова и компонената аутомобилске индустрије. Мађарска је нама изузетно важан трговински партнер, међу пет држава када је реч и о извозу и о увозу“, рекао је Момировић.
Додао је да ће се наставити са продубљивањем економске и политичке сарадње.
Момировић очекује да ће одржавање заседања заједничке комисије за економску сарадњу 9. и 10. маја у Београду бити прилика да се са тимом министра спољних послова и трговине, Петером Сијартом, бројним привредницима из Мађарске и Србије, разговара у циљу привлачења нових инвестиција, као и отварања нових пословних шанси за компаније.
Са амбасадором Мађарске разговарао је и о ЦЕФТА/ТЦТ зеленим коридорима, јер је за Србију од велике важности њихово проширење на граничне прелазе са државама чланицама ЕУ, како би се смањењило чекања приликом транспорта робе.
Наводи се да последњих година Мађарска показује све већи интерес за улагања на целој територији Србије, посебно када је реч о улагању у области аутомобилске, грађевинске и прехрамбене индустрије, обновљивих извора енергије, водопривреде и заштите животне средине.
Дунав Осигурање одлучује о расподели 1,28 милијарди динара добити за 2022.

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Момировић: Јануарска размена са Мађарском 272 милиона евра, извоз расте се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.