Izvor: B92, 07.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"27 leševa kamionom u Prizren"

Beograd -- Svedok rekao da je prvih dana bombardovanja ekipa civilne zaštite u Suvoj Reci sakupila 27 leševa koji su potom odvezeni u Prizren

Svedok Spiro Krstić rekao je danas pred većem za ratne zločine u Beogradu da je prvih dana NATO bombardovanja 1999. godine ekipa civilne zaštite u Suvoj Reci sakupila 27 leševa koji su utovareni u kamion i odvezeni u pravcu Prizrena.

U nastavku suđenja optuženima za ratni zločin u Suvoj Reci, Krstić je kazao da je s >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kolegama iz civilne zaštite prvog ili drugog dana bombardovanja sakupljao leševe u Zanatskom centru, na Reštanskom putu i u više različitih delova Suve Reke, ali da to nije povezao s masovnim stradanjem članova porodice Beriša 26. marta 1999.

Svedok je rekao da je prvih 11 leševa, muškog, ženskog pola i leš jednog deteta, zatekao u prepodnevnim satima u jednom lokalu u krugu Zanatskog centra u Suvoj Reci, navodeći da je čuo da je jedan broj leševa ranije utovaren i odvezen za Prizren.

Krstić je kazao da je u lokalu bilo šest do sedam leševa, a tridesetak metara dalje leš muškarca i žene koji su utovareni u kamion s ceradom i odevezeni u pravcu Prizrena.

Narednih dana je, kako je naveo, prikupljeno i u kamion utovareno ukupno 16 leševa na Reštanskom putu i u različitim delovima Suve Reke, a četiri tela iz kuće Beriša bila su ugljenisana. Leševi su, kako je posvedočio, kamionom odvezeni u kasarnu u Prizrenu, gde su istovareni. On je kazao da za masovno stradanje članova porodice Beriša nije čuo tokom rata, ali da je bilo priča kojima "nije verovao".

Na pitanje članova sudskog veća da li je prepoznao neku od žrtava, s obzirom na to da je živeo u Suvoj Reci i da je poznavao članove porodice Beriša, Krstić je odgovorio odrično, ističući da nije mogao da gleda leševe.

Svedok je rekao da je ispred lokala u Zanatskom centru u kojem su bili albanski civili, a u koji su po optužnici ubačene dve bombe, video optuženog Miroslava Petkovića.

Policajci iz Suve Reke Slađan Čukarić, Miroslav Petković, Zoran Petković i pripadnik Resora državne bezbednosti Milorad Nišavić su, po optužnici, streljali nekoliko starijih članova porodice Beriša, a ostale muškarce, žene i decu oterali u obližnju piceriju Kalabrija, u koju su potom ubačene dve ručne bombe.

Posle toga je pucano u žrtve starosti od jedne do sto godina, a pri iznošenju leševa iz picerije, optuženi su ubijali svakog ko je davao znake života.

Krstić je naveo da se ne seća da je ostale policajce iz Suve Reke, koji su optuženi za ratni zločin ubistva 48 albanskih civila, video u Zanatskom centru i na Reštanskom putu.

Za ratni zločin u Suvoj reci optuženo je osam srpskih policajaca.

Oni su na početku suđenja odbacili krivicu za naređivanje i izvršenje ubistva 48 Albanaca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.