Највеће нафтне компаније профитирале 260 милијарде евра од почетка рата у Украјини

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Feb.2024, 15:55

Највеће нафтне компаније профитирале 260 милијарде евра од почетка рата у Украјини

Пет највећих светских нафтних компанија остварило је профит од 260 милијарди евра од почетка рата у Украјини у фебруару 2022. године, који је довео до драматичног повећања цена енергената и рачуна домаћинстава, објавила је међународна невладина организација Глобал витнес. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Танјуг/AP Photo/Alastair Grant, File Реч је о компанијама Шел, Бритиш петролеоум (БП), Шеврон, Ексон мобајл и Тотал енержи, преноси Гардијан.
Британски енергетски дивови Шел и БП су од почетка рата остварили укупни профит од 87,4 милијарде евра, а Глобал витнес процењује да је ова сума довољна да се покрију сви рачуни за струју британских домаћинстава у 17 узастопних месеци. Шел је од другог квартала 2022. године до сада забележио профит од 54,6 милијарди евра, а БП 32,8 милијарди евра.
Поменуте компаније упркос великим зарадама смањују своје циљеве за заштиту климе и фокусирају се на нафтне пројекте који им донесе висок профит, тврди Глобал витнес. Рат у Украјини је био катастрофалан за милионе људи, од обичних Украјинаца који живе у сенци рата до домаћинстава широм Европе која улажу напоре да загреју своје домове, навео је виши истраживач за фосилна горива организације Глобал витнес Патрик Галеј.
Према његовим речима, анализа показује да су, без обзира на то шта се дешава на линијама фронта, главни победници рата у Украјини велике нафтне компаније.
Živković: Blagajne EPS vraćene u funkciju, građani mogu da izmire januarske račune

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Највеће нафтне компаније профитирале 260 милијарде евра од почетка рата у Украјини се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.