Комесаријат: Помогли смо више од 26.000 породица да реше стамбено питање

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Jun.2023, 12:21

Комесаријат: Помогли смо више од 26.000 породица да реше стамбено питање

Комесаријат за избеглице и миграције саопштио је данас, поводом Светског дана избеглица, да је до сада помогао укупно 26.151 породици да реши своје стамбено питање. Фото: Танјуг/Милош Миливојевић „Од тога је 19.573 избеглица из бивших Република СФРЈ и 6.499 интерно расељених лица са >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << простора Косова и Метохије, као и 79 породица/домаћинстава повратника по споразуму о реадмисији. Економски је оснажено 22.580 породица/домаћинства избеглица, интерно расељених лица и повратника по споразуму о реадмисији обезбеђивањем средстава за доходовне активности“, наводи се у саопштењу.
Комесарка Наташа Станисављевић изјавила је да се Комесаријат труди да сваком лицу које дође у нашу земљу а било је приморано да напусти свој дом, пружи сигурност и безбедност, и да према њему поступамо достојанствено и хумано „Највећим делом, избеглице и интерно расељени помогнути су средствима из буџета Републике Србије. У исто време, много се ради на томе да најугроженије породице дођу до крова над главом. За последњих годину дана, Комесаријат је подржао и стамбено збринуо више од 1.366 најугроженије избегличке породице као и интерно расељене са КиМ“, истакла је комесарка.
Избеглице из Хрватске и БиХ значајно су помогнуте донаторским средствима првенствено Европске уније, кроз Регионални стамбени програм, у оквиру којег је до сада додељено укупно 7.101 стамбених решења. „Ова година је била рекордна кад говоримо о збрињавању лица. Од септембра до данас усељено је 11 зграда и додељено 323 стамбених решења (више од 900 лица), додељено 120 пакета грађевинског материјала, 15 монтажних кућа, 25 сеоских кућа и 7 купљених станова, укупно 475 породица је помогнуто, што је скоро 1500 лица. Када говоримо само о становима укупно смо уселили 236 породица што је 708 лица, у наредном периоду очекујемо да решимо стамбено питање за још 1000 лица“, рекла је Станисављевићева.
Истакла је да Комесаријат одговорно и хумано брине о свим лицима која је потребна заштита наше државе.
„На данашњи дан у 14 Центара активно борави 2.614 лица и свако од миграната који је прошао кроз наше Центре добио је смештај, храну, одећу, медицинску заштиту и хуман приступ оних који са њима раде, а деца која бораве у центрима уписана су у редовне школске програме. Најзаступљенијих пет држава порекла миграната који тренутно бораве у Центрима су из Авганистана, Сирије, Марока, Пакистана и Бурундија. Током 2023. године регистровано је укупно 35.714 лица“, навела је комесарка.
Додала је да је ове године из буџета Републике Србије опредељено 475 милиона динара за помоћ људима који су, без своје кривице, изгубили све. Комесарка је рекла да ће фокус данашњег обележавања Светског дана избеглица бити на праву сваког човека да има наду и када је далеко од куће.
„Сваки човек на овој планети има право да тражи сигурност и да се нада бољем животу – ко год да је, одакле год да долази и где год да је приморан да оде“, наводи комесарка.
Ministarstvo odbrane pozvalo mlade da se prijave za oficirsku obuku (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Комесаријат: Помогли смо више од 26.000 породица да реше стамбено питање се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.