Америка вратила Италији око 250 древних артефаката украдених током 1990-их

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Avg.2023, 12:15

Америка вратила Италији око 250 древних артефаката украдених током 1990-их

Сједињене Америчке Државе вратиле су Италији више од 250 древних артефаката, након што је полиција открила да су ти вредни предмети украдени. Фото: Unsplash/Kristina Gotardi Већина артефаката је украдена 1990-их, потом продавана преко бројних дилера, а један број предмета је очигледно понуђен >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << колекцији Менил музеја у Хјустону, држава Тексас, преноси Би-Би-Си.
Јединица италијанске полиције која се бави криминалом у области антиквитета, открила је да су вредни предмети опљачкани и продати америчким музејима и приватним колекционарима током 1990-их.
Међу драгоценим артефактима и археолошким предметима су осликана грнчарија, слике и скулптуре – неке старе и око 3.000 година, док је неколико мозаика процењено је на неколико десетина милиона евра, наводи Танјуг. Најстарији предмет датира из периода древне Виланованске културе гвозденог доба, која се развијала на територији Северне и Централне Италије (1000 – 750 п.н.е), док су остали артефакти остаци етрурске цивилизације (800 – 200 п.н.е), Античке Грчке (750 – 400 п.н.е) и царског Рима (27 п.н.е – 476 п.н.е).
Министарство културе Италије раније је саопштило је да су сви артефакти изложени у колекцији Менил тексашког музеја, али је портпарол музеја то негирао и рекао да никада нису били део колекције.
Radnici štrajkuju u Los Anđelesu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Америка вратила Италији око 250 древних артефаката украдених током 1990-их се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.