Централна банка Турске повећала референтну каматну стопу на 25 одсто

Izvor: GradskeInfo.rs, 24.Avg.2023, 14:45

Централна банка Турске повећала референтну каматну стопу на 25 одсто

Централна банка Турске (ТЦМБ) подигла је данас референтну каматну стопу за 750 базних поена на 25 одсто, наводи се на сајту ове организације. Фото: Танјуг/AP Photo/Khalil Hamra Одбор ТЦМБ је одлучио да настави процес монетарног пооштравања како би се што пре оборила инфлација и успоставила >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << контрола над растом цена, додаје се у саопштењу.
Недавни подаци указују на инфлаторне притиске у Турској, али турска централна банка и даље верује да ће она бити смањена у 2024. години ТЦМБ је напоменула да је њен циљ смањење стопе инфлације у Турској на пет одсто, а она је у јулу износила 47,8 одсто, преноси АП.
Агенција наводи да је ТЦМБ под утицајем председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана крајем 2021. године почела да снижава референтну каматну стопу, а овај тренд је преокренут након мајских председничких избора, када је Ердоган по други пут избран за председника Турске.
Каматна стопа је претходно у јуну подигнута са 8,5 одсто на 15 одсто, а у јулу са 15 одсто на 17,5 одсто.
Mali: Izjednačavanje minimalne zarade i potrošačke korpe nije zakonska obaveza

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Централна банка Турске повећала референтну каматну стопу на 25 одсто се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.