Канцеларија: Породице отетих новинара, колеге и јавност, 25 година чекају правду

Izvor: GradskeInfo.rs, 21.Avg.2023, 13:00

Канцеларија: Породице отетих новинара, колеге и јавност, 25 година чекају правду

Отмичари новинара Радија Приштина Ђуре Славуја и Ранка Перенића до данас нису идентификовани и кажњени, а породице отетих новинара, колеге и цела јавност, 25 година чекају на истину и правду, што представља још једну мрљу на образу оних који су позвани да се старају о правди и >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << владавини права у Покрајини, саопштила је данас Канцеларија за Косово и Метохију. Фото: PrtSc/РТВ Канцеларија подсећа да се данас навршава двадесет пет година како су на путу Ораховац-Велика Хоча отети новинари Радија Приштина Ђуро Славуј и Ранко Перенић, док су били на радном задатку и кренули да извештавају о отетим монасима из манастира Свети Врачи у Зочишту.
Ђуро Славуј и Ранко Перенић отети су зато што су радили свој посао, али пре свега зато што су Срби, а њихова отмица требало је да покаже преосталим Србима у Ораховцу, али и на целом Косову и Метохији, каква судбина чека српски народ у покрајини, истиче се у саопштењу Канцеларије. Подсећа се и да је спомен обележје, постављено на путу Ораховац – Велика Хоча, на месту где су последњи пут виђени Ђуро Славуј и Ранко Перенић, до сада рушено осам пута.
Канцеларија за КиМ указује да нису расветљене ни друге отмице и убиства новинара на Косову и Метохији и подсећа да је Љубомир Кнежевић, новинар приштинског Јединства и дописник Политике, отет 6. маја 1999. године код Вучитрна, да је Александар Симовић, новинар и преводилац, нестао 21. августа 1999. године у Приштини, а да је Марјан Мелонаши, новинар српске редакције Радио Косова, нестао 9. септембра 2000. године у Приштини.
Момир Стокућа, фоторепортер, убијен је 21. септембра 1999. године у породичној кући у центру Приштине, док је Миле Буљевић, радник обезбеђења у Телевизији Приштина, киднапован јуна 1999. године испред избегличког центра у Приштини.
Канцеларија за Косово и Метохију поново позива Еулекс и све надлежне међународне и локалне институције да обнове истрагу и пронађу и процесуирају починиоце овог злочина, као и починиоце осталих нерасветљених злочина над новинарима и српским народом на Косову и Метохији. Указује се да се, нажалост, новинари који извештавају на српском језику на Косову и Метохији, и данас суочавају са бројним проблемима у раду, претњама и опструкцијама власти из Приштине, као и забранама да обављају своју професију на простору покрајине.
Очекујемо да међународне институције на КиМ, сходно свом мандату, пруже заштиту новинарима и обезбеде им безбедност и цивилизоване услове за рад, наводи Канцеларија за КиМ. Наглашава се да ће Канцеларија за Косово и Метохију наставити да у контакту са свим центрима утицаја на Косову и Метохији тражи расветљавање овог и свих осталих злочина и указује на тежак положај српског народа у покрајини.
Počeli pregovori o minimalcu za sledeću godinu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Канцеларија: Породице отетих новинара, колеге и јавност, 25 година чекају правду се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.