Високе Дечане посетило 25 страних дипломата

Izvor: GradskeInfo.rs, 23.Maj.2023, 16:50

Високе Дечане посетило 25 страних дипломата

Манастир Високе Дечане на Косову и Метохији, посетило је данас 25 страних дипломата, само три дана након позива амбасадора земаља Квинте, ЕУ и ОЕБС-а да се манастиру врати 24 хектара земље, а на основу одлуке Уставног суда из 2016. године. Фото: Wikimedia Commons/Pudelek Немачки амбасадор у Приштини, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Јорн Роде, написао је на Твитеру да је данас са колегама уживао у дивној пости Унесковој светској баштини, манастиру Високи Дечани.
„Данас смо уживали у још једној дивној посети Унесковој светској баштини манастиру Високи Дечани заједно са 25 колега. У име мојих колега и мене, желим да изразим искрену захвалност оцу Сави на гостопримству“, навео је Роде.
Пре седам година Уставни суд Косова потврдио је власништво над 24 хектара земљишта манастиру Високи Дечани, а та одлука суда још увек није спроведена.
Пре три дана амбасадори земаља Квинте и Европске уније позвали су у заједничком саопштењу владу тзв. Косова да у потпуности и хитно спроведе одлуку Уставног суда о повраћају земљишта манастиру Високи Дечани, а то исто учинила је и Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС).
Да одлуку Уставног суда, донету тачно пре седам година, неће спровести, већ неколико пута је саопштила општина Дечани, док представници централних приштинских институција тврде да одлука није у складу са законом.
Међународна заједница годинама тражи да се спорно земљиште укњижи као власништво манастира, а пре две године и сам Уставни суд је опоменуо привремене институције у Приштини да не спроводе своје уставне обавезе.
Obilaznica oko Beograda – uskoro otvaranje (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Високе Дечане посетило 25 страних дипломата се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.