Овако су гласали Новосађани: Ево шта су рекли грађани о предлогу обавезног војног рока, анкету видело више од 25.000 људи (ФОТО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 16.Jan.2024, 20:38

Овако су гласали Новосађани: Ево шта су рекли грађани о предлогу обавезног војног рока, анкету видело више од 25.000 људи (ФОТО)

Почетком године министар одбране Милош Вучевић изнео је предлог пред јавност и председника Александра Вучића о поновном увођењу обавезног војног рока, који је суспендова 2011. године. Ова тема постала је једна од најактуелнијих, а сведоци смо да има оних који су предлог прихватили, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << али и оних којима се то није допало. Фото: Министарство одбране Портал Нс уживо одлучио је да спроведе анкету преко наше Инстаграм странице, а на питање „Да ли сте за увођење војног рока?“ гласало је више од 7.000 људи.

За враћање обавезног војног рока гласало је 4.192 Новосађана, опцију НЕ је кликнуло 2.581 и Нисам размишљао/ла 517 суграђана. Анкету је видело више од 25.700 наших верних пратилаца.
Активација војног рока прилагођена савременом животу младих Фото: Министарство одбране Како је раније министар Вучевић нагласио, „војни рок није позив за рат, већ разумевање свих безбедносних аспеката геополитичких околности, ситуације у држави, ситуације у региону и пре свега будућности Републике Србије“.
Истакао је да остаје питање да ли ће, ако се реактивира, војни рок трајати 100 или 120 дана.
Фото: Министарство одбране – Наш предлог је најдуже до четири месеца и ми ћемо, наравно, ако држава то прихвати, тражити и један временски оквир да можемо припремити касарне, регрутационе центре за услове за прихват младе војске, нових регрута у складу са савременим околностима живота. Не желимо да вратимо време у седамдесете, осамдесете или деведесете, него да ти момци, будући војници, понос Србије, имају најбоље могуће услове за живот у касарнама – нагласио је Вучевић.
– Ми ћемо ту инфраструктуру прилагодити савременом услову живота, неће бити као што је било деведесетих. Морамо водити рачуна о броју војника у спаваонама, туширањима, интернету, оброцима. Верујем да смо способни да то урадимо, неће то бити хотел, него касарна. Та касарна ће бити у складу са савременим животом и потребама младих људи – рекао је Вучевић недавно гостујући на ТВ Пинк.
Председник 2022. најавио могућност увођења војног рока Фото: Министарство одбране Председник Србије Александар Вучић у мају 2022. године најавио је да ће предложити увођење војног рока у Србији у трајању од 90 дана.
– Обавезни војни рок од 90 дана, а на надлежним војним органима је да нам изведе рачуницу колико би то коштало. Сваки мушкарац може да издвоји 90 дана за своју државу – рекао је Вучић.
Председник је тада рекао да ће Народна скупштина и Влада Србије одлучивати о том предлогу.
– Таква одлука утиче на другачији однос према послу, према обавезама, од намештања кревета до тога да на дисциплинован начин одговоре на животна питања. Мислим да је то добар предлог, а на парламенту и Влади је да тај предлог прихвате – казао је он.
У Војсци Србије 2011. године обустављено одслужење војног рока Фото: Министарство одбране Током 2011. године, за време власти Демократске странке, Влада Републике Србије, на предлог Министарства одбране, утврдила је Нацрт одлуке о обустави обавезе служења војног рока и Нацрт закона о изменама и допунама закона о војној, радној и материјалној обавези и проследила их Народној скупштини која је Одлуку и усвојила. Реч је о правном основу за суспендовање обавезног служења војног рока (остала је могућност поновног активирања ове обавезе у случају потреба за одбрану државе) и увођење – добровољног служења војног рока.
На основу поменуте Одлуке, обавеза служења војног рока у Војсци Србије обустављена је одслужењем војног рока последње партије војника упућене у 2010. години. Исто је важило и за војнике на „цивилном” служењу војног рока, а упућивање на служење војног рока у Војску Србије од 1. јануара 2011. године се вршило по принципу добровољности, у складу са законом.
Фото: Министарство одбране Швајцарска, Аустрија, Данска, Норвешка, Шведска, Литванија, Естонија, Руска федерација, Израел су само неке од држава у којима је обавезно служење војног рока.
Vučić: Srbija kreće u realizaciju novih planova, o tome i u Davosu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Овако су гласали Новосађани: Ево шта су рекли грађани о предлогу обавезног војног рока, анкету видело више од 25.000 људи (ФОТО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.