Србија ће од аукција приходовати од 240 до 600 милиона евра наредних 15 година

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Avg.2023, 17:30

Србија ће од аукција приходовати од 240 до 600 милиона евра наредних 15 година

Србија ће током петнаестогодишњег важења уговора победника аукције за ветроелектране, приходовати између 240 и 600 милиона евра, на основу разлике између остварене и тржишне цене електричне енергије, саопштило је данас Министарство рударства и енергетике. Фото: Freepik Како се наводи, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << просечна цена остварена на аукцији за ветар је око 68 евра по мегават часу,(МWh) док је тренутна тржишна цена електричне енергије око 110 евра по МWh.
„С обзиром да победници на аукцији плаћају држави разлику између тржишне и понуђене цене, према свим кредибилним дугорочним пројекцијама цена електричне енергије, држава Србија ће само по том основу приходовати између 240 и чак 600 милиона евра у наредних 15 година“, кажу у ресорном министарству.
Према тренутним пројекцијама, како се оцењује, 2026. године ће то бити око 60 милиона евра.
Министарство рударства и енергетике у саопштењу наводи и да се победници на аукцији обавезују да уложе више од милијарду евра у различите делове Србије у наредне две или три године, што је изузетно важно за грађевинску индустрију и развој општина у којима ће се пројекти реализовати, односно за целокупну српску економију.
„Аукције Министарства рударства и енеретике су највеће аукције спроведене у овом региону икада. Рађене су по моделу који је примењен у Немачкој и Великој Британији, где је највише зелених капацитета изграђено у последњих 10 година“, истиче се.
У саопштењу се додаје и да земље у региону попут Хрватске, такође покушавају да спроведу у дело ово што је Србија учинила, али им реализација до сада није успела. Подсећа се да су победници на аукцијама за ветроелектране, компаније из Србије, Израела, Кине, САД, УАЕ, Финске, од којих су неке котиране на светским берзама.
Додаје се да је цео овај процес који је имао техничку подршку ЕБРД-а био ефикасан, транспарентан и дигитализован и да је било немогуће на било који начин утицати на избор победника, јер софтвер сам рангира најбоље понуде, односно најповољније понуђаче.
Министарство рударства и енергетике наглашава и да су признати светски и европски стручни часописи похвалили Србију за успешно спроведене прве аукције, којима ће зелени капацитети наше земље бити практично дуплирани.
Подсећају и да су ово биле прве аукције у оквиру Трогодишњег плана система подстицаја, који је усвојила Влада Србије, а који предвиђа доделу тржишних премија за 1.300 мегавата (МW) за произвођаче из обновљивих извора енергије (ОИЕ) у наредне три године.
Taipej: 42 kineska borbena aviona i osam brodova u vežbi nadomak Tajvana

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Србија ће од аукција приходовати од 240 до 600 милиона евра наредних 15 година се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.