Путин: Удео евра и долара у међународним плаћањима Русије пао на 24 одсто

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Dec.2023, 14:17

Путин: Удео евра и долара у међународним плаћањима Русије пао на 24 одсто

Удео евра и долара у међународним плаћањима Русије је пао са 87 одсто у 2021. години на 24 одсто у септембру ове године, изјавио је данас председник Руске Федерације Владимир Путин током свог редовног годишњег обраћања нацији. Фото: Танјуг/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP Удео рубље >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у међународним плаћањима Русије је био између 10 и 13 одсто у 2021. години, а удео кинеског јуана 0,4 одсто, док је у септембру 2023. године удео рубље износио 40 одсто а удео јуана 33 одсто, додао је Путин, преноси Комерсант.
Руски председник сматра да су западне земље одлуком да ограниче могућност коришћења својих валута „пуцале себи у ногу“. Он је прокоментарисао замисао новог председника Аргентине Хавијера Милеија да Буенос Аирес напусти своју валуту пезос и пређе на долар, рекавши да напуштање националне валуте представља значајан губитак суверенитета.
„Ако нема националне валуте, не можете ништа да штампате, можете само да драстично смањите државну потрошњу“, тврди Путин. Председник Русије очекује економски раст од 3,5 одсто у 2023. години, док би инфлација у Русији до краја године могла да убрза на осам одсто.
„Централна банка Русије и влада предузимају мере да инфлацију врате на жељени ниво“, нагласио је Путин.
Стопа незапослености у Русији износи 2,9 одсто, што према речима руског председника није никада забележено у историји земље.
Čet Dži-Pi-Ti bio nedostupan oko 40 minuta, Open AI nije objasnila uzrok

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Путин: Удео евра и долара у међународним плаћањима Русије пао на 24 одсто се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.