Весић: Почела реконструкција 23 километра пруге Књажевац – Зајечар – Прахово

Izvor: GradskeInfo.rs, 11.Maj.2023, 14:53

Весић: Почела реконструкција 23 километра пруге Књажевац – Зајечар – Прахово

На прузи Књажевац – Зајечар – Прахово започела је реконструкција деонице дуге 23 километра, за коју је издвојено 1,14 милијарди динара, изјавио је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић. Фото: Танјуг Министар је прецизирао да ће се радови најпре >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << одвијати на делу пруге од Зајечара према Прахово пристаништу, укључујући и железничку станицу Трнавац, где су 29. априла исклизнуле две цистерне са сумпорном киселином, без опасности и последица по људе и животну средин, наводи се у саопштењу Министарства.
Након тога, уследиће реконструкција деонице Књажевац – Зајечар. Министар је истакао да је пруга Књажевац – Зајечар – Прахово изграђена уочи Првог светског рата, 1914. године, а реконструисана је давне 1962. године, односно пре чак 60 година.
„У Србији је више од 1.000 километара пруга старије од 50 година, али до 2012. године у њихову обнову су улагана минимална средства. Од 1992. до 2002. обновљено је 53 километара пруга, а од 2002. до 2012. – 99 километара. Од 2012. до данас реконструисано чак 1.000 километара. Ово је наставак улагања у обнову пруга како би биле сигурније и безбедније, за превоз путника и робе и опасних материја“, нагласио је Весић.
Подсетио је да је ове године за одржавање пруга издвојено чак 6,5 милијарди динара. Према његовим речима, обнова пруге Књажевац – Зајечар – Прахово наставак је радова на реконструкцији комплетне пруге Ниш – Зајечар – Прахово пристаниште.
Радови на прузи трајаће око три месеца, али ће железнички саобраћај бити обустављен око месец дана, док ће се реконструкција током преостала два месеца одвијати уз функционисање саобраћаја возова, појаснио је Весић. Додао је да пругом од Књажевца према Прахову углавном пролазе возови који превозе опасне материје, али и четири путничка воза дневно, по два у сваком смеру.
Обнова деонице дуге 23 километра подразумева демонтажу колосека и полагање половних колосека са половним шинама и бетонским праговима, као и уређење коловозне конструкције на путним прелазима.
Brnabić: Srbija mora da ide dalje, ne sme da stane

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Весић: Почела реконструкција 23 километра пруге Књажевац – Зајечар – Прахово се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.