Министар Вучевић отворио изложбу „Србија кроз време – 220 година државности“ у Дому Војске Србије у Нишу

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Feb.2024, 15:21

Министар Вучевић отворио изложбу „Србија кроз време – 220 година државности“ у Дому Војске Србије у Нишу

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић отворио је данас изложбу „Србија кроз време – 220 година државности“ у Дому Војске Србије у Нишу, организовану поводом Дана државности Србије – 15. фебруара. Фото: Танјуг/Димитрије Николић Изложба, у организацији Војног музеја, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << приказује тежњу српског народа за слободом и спремност народа и војске да тешко стечену слободу бескомпромисно бране. Министар Вучевић, том приликом, истакао је да су Министарство одбране и Војска Србије са захвалношћу и одговорношћу преузели не мали део учешћа у активностима приликом овогодишњег обележавања Дана државности – Сретења. Данас, додао је министар одбране, у нашој јужној престоници Нишу приређен је и приказ наоружања и дела оспособљености Војске Србије подно зидина нишке тврђаве, почасна паљба биће извршена у три града – Нишу, Београду и Новом Саду, а сутра следе велике манифестације у Орашцу и Опленцу.
– Војни музеј од оснивања, од визије тадашњег владара Србије, пре 145 година, чувао је и неговао све оно што је красило и у лаким и у не лаким временима нашу државу, наш народ. Тиме даје једно снажно утемељено сведочанство о настанку наше државе или обнови наше државности, јер ове године славимо 220 година од Првог српског устанка, практично од обнове наше државности и ослобођења од вековног ропства – нагласио је министар Вучевић.
Он је истакао да је реч о великом датуму и великој обавези и одговорности садашње генерације. – На Сретење се среће и прошлост и будућност, срећемо се и са нашим прецима, али се обавезујемо и нашим потомцима. Срећемо се са нашим прецима који су стварали, обнављали нашу државу и за то платили велику и високу цену, некада веома високу цену, а обавезујемо се будућим генерацијама да чувамо нашу отаџбину, да чувамо Србију, да Србија буде снажнија, јача, безбеднија и да буде боља кућа за све њене грађане. За цео српски народ, без обзира где живи – поручио је министар одбране и захвалио Војном музеју који 145 година од незаборава чува причу и истину о нашој војсци и нашој држави.
Фото: Танјуг/Димитрије Николић Према речима министра Вучевића, наша војска је народна, неотуђива и неодвојива од свог народа и своје државе те додао да наша држава не би постојала да није имала исту ту војску. – Ко год је покушао то да раздвоји, врло брзо би био политички кажњен и пре свега проказан од историје и народа. Чувајте нашу државу, чувајте све оно што краси и нашу војску и отаџбину. Нек се уче будуће генерације. Честитам грађанима Ниша Сретење, свим грађанима Србије велики државни празник Дан државности. Нек се буди нека нова зора, нек долазе нове генерације, нек побеђује Србија. Сретно нам Сретење. Живео Ниш. Живела Војска Србије и живела Србија – рекао је министар Вучевић и отворио изложбу у Дому Војске Србије у Нишу.
Потпуковник Миливоје Милисављевић из Војног музеја рекао је да је прослављање празника државе и народа део чувања нашег идентитета. – Празници нас подсећају на то ко смо и чему стремимо, одржавају нам свест о делима наших предака, жртвама које су поднели и подвизима које су постигли градећи нашу отаџбину и остављају је нама у наслеђе да је чувамо и оснажујемо како бисмо је снажно и поносно предали нашим потомцима. Неговање традиција баштине нашег народа и државе једна је од највећих и најважнијих задатака свих нас, на првом месту установа културе. Међу носиоцима очувања и представљања нашег наслеђа, али и културног живота државе у целини је Војни музеј који је настао на темељу визије и труда официра који су пре више од 145 година стварањем једне овакве институције желели да оставе трајно сведочанство о значају српских оружаних снага за живот нашег народа и државе – рекао је потпуковник Милисављевић.
 







View this post on Instagram

















 
A post shared by Милош Вучевић (@milosvucevic)


Изложба „Србија кроз време – 220 година државности“ конципирана је кроз неколико целина које обухватају Први и Други српски устанак, када су постављени темељи модерне српске државности, затим ослободилачке ратове 1878. године, балканске ратове, Први и Други светски рат и период одбране од НАТО агресије 1999. године.
Данашњем отварању изложбе присуствовали су чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба, начелник нишавског управног округа Петар Бабовић, градоначелница Ниша Драгана Сотировски и припадници Министарства одбране и Војске Србије.
За све заинтересоване грађане изложбена поставка биће отворена до 15. марта ове године.
Er Srbija: Posao na 11.000 metara visine – prijavi se i postani deo našega tima (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Министар Вучевић отворио изложбу „Србија кроз време – 220 година државности“ у Дому Војске Србије у Нишу се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.