Отворена изложба у Дому Војске, „Србија кроз време – 220 година државности“

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Feb.2024, 13:57

Отворена изложба у Дому Војске, „Србија кроз време – 220 година државности“

У Дому Војске Србије у Нишу данас је отворена изложба Војног музеја поводом Дана државности под називом „Србија кроз време – 220 година државности“, а свечаности присуствује министар одбране Милош Вучевић. Фото: Танјуг/Димитрије Николић Посетиоци изложбе су у прилици да виде >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << експонате који су до сада ретко излагани, а који сведоче о темељима модерне српске државности и спремности народа и војске да стечену слободу бескомпромисно брани, навели су раније у Министарству одбране.
Како је Танјугу данас речено у Дому Војске, изложба Војног музеја, посвећена је периоду од 220 година српке државноти, а састоји се из седан целина и обухвата периоде Првог и Другог српског устанка, Ослободилачких ратова из 1878. године, Балканских ратова, Првог и Другог светског рата, а део изложбе је посвећен и „најновијим дешавањима“, односно НАТО агресији.
Фото: Танјуг/Димитрије Николић Како наводе, Војни музеј је за ову прилику издвојио неке од најбољих предмета за сваку целину, па је тако за Први и Други српски устанак представљено најинтересантније оружје из тог периода који су користили устаници, а на изложби је и велики број уметничких дела везаних за тај период.
Фото: Танјуг/Димитрије Николић Када је реч о периоду 1878. године, поред оружја, приказане су и медаље и ордење које је додељивано борцима у том периоду, као и сабље од тада младих официра српске војске, а касније војводе Мишића и Путника. За период Првог и другог светског рата издвојено је и наоружање и опрема српских војника са акцентом на ордење које су добијали у том периоду, а приказано је и оружје и опрема српске војске, односно Војске Југославије за време НАТО агресије.
Sretenje – praznik u znak sećanja na obnovu srpske državnosti u 19. veku

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Отворена изложба у Дому Војске, „Србија кроз време – 220 година државности“ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.