Ватикан: Папа Фрања именовао 21 новог кардинала

Izvor: GradskeInfo.rs, 09.Jul.2023, 15:06

Ватикан: Папа Фрања именовао 21 новог кардинала

Папа Фрања објавио је данас да је изабрао 21 новог кардинала, укључујући прелате из Јерусалима и Хонгконга, места у којима су католици мањина. Фото: AP/Gregorio Borgia Он је објавио свој избор током уобичајеног недељног појављивања на Тргу Светог Петра, рекавши да ће церемонија званичног >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << постављања бити одржана 30. септембра, пренео је АП.
Међу одабраним је неколико прелата који заузимају или ће преузети главне функције у Ватикану, укључујући надбискупа из Ла Плате у Аргентини, надбискупа Виктора Мануела Фернандеса, кога је папа управо именовао да води моћну канцеларију Свете столице за обезбеђивање доктринарне ортодоксности и надгледање навода о сексуалног злостављању свештенства широм света.
Нови кардинали ће бити и бискуп Хонгконга Стивен Сау-јан Чоу и највиши званичник Ватикана на Блиском истоку, монсињор Пјербатиста Пицабала, латински патријарх Јерусалима.
Њих двојица воде цркву у геополитичким областима, које су велика брига Ватикана, оцењује америчка агенција.
Нови кардинали ће бити и свештеници из Кејптауна, у Јужној Африци, Џубе, из Јужног Судана, Пенанга, из Малезије и Лођа, из Пољске.
Од 21 новог кардинала 18 су млађи од 80 година и имаће право да гласају на конклави.
Gutereš: Sudan je na ivici građanskog rata punih razmera

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ватикан: Папа Фрања именовао 21 новог кардинала се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.