ФИВБ: СП и ЕП сваке две године, без квалификација за ОИ 2028. године

Izvor: GradskeInfo.rs, 23.Jun.2023, 14:20

ФИВБ: СП и ЕП сваке две године, без квалификација за ОИ 2028. године

Светска одбојкашка федерација (ФИВБ), донела је низ одлука на састанку Административног Борда у Пунта Кани, у вези са Светским и Европским првенствима, као и са квалификацијама за Олимпијске игре. Фото: WikimediaCommons/Fédération Internationale de Volleyball Административни Борд ФИВБ је, на састанку >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << којим је председавао председник др Ари да Силва Граса Фиљо, а присуствовао је други потпредседник ФИВБ, председник ЦЕВ и почасни председник ОСС Александар Боричић, донео одлуку да се наредно Светско првенство у сениорској конкуренцији одигра 2025. године уз учешће 32 репрезентације.
Одлучено је да се убудуће Светска првенства играју сваке непарне године (2027, 2029, итд.), док ће се Континентални шампионати играти сваке парне године (2026, 2028, итд.). То значи да ће се наредно Европско првенство одиграти после три године, 2026. године.
Администативни Борд ФИВБ је променио и систем квалификовања за Олимпијске игре 2028, које ће се одиграти у Лос Анђелесу, у САД и то тако да неће бити квалификационих турнира. Пласман на ОИ 2028. у обе конкуренције директно ће изборити САД, домаћини турнира. Директно учешће ће обезбедити победници Континенталних шамионата 2026. (првак Европе, Азије, Африке, Северне и Средње Америке и Јужне Америке), 3 репрезентације са СП 2027. године и то најуспешније које се до тог тренутка нису квалификовале, као и 3 најбоље пласиране репрезентације са ФИВБ ранг листе које се до тог тренутка нису квалификовале.
У информацијама се наглашава је потребно одобрење МОК, као и да постоји могућност да се на ОИ пласирају 4 селекције са СП и 2 са ФИВБ ранг листе, што ће накнадно бити прецизирано. На јубиларном XX СП 2025. у конкуренцији одбојкашица и на XXI СП 2025. у конкуренцији одбојкаша играће по 32 репрезентације подељене у осам група са по четири селекције. После три одиграна меча, пласман у осмину финала избориће по две селекције из сваке групе, а затим ће се играти четвртфинални мечеви, полуфинале, меч за треће место и финале.
Светски првак ће за 17 дана такмичења одиграти седам утакмица.
Административни Борд ФИВБ је одобрио и нови систем квалификовања за СП, с тим што се убудуће неће играти квалификациони турнири. Пласман на СП 2025. избориће домаћин или домаћини првенства, актуелни светски првак, три репрезентације са Континенталних шампионата 2023. (прве 3 селекције са ЕП 2023.), као и 15 селекција (или мање, у зависности од броја организатора СП) са ФИВБ ранг листе по завршетку сезоне репрезентативних такмичења у години пре Светског првенства, дакле по завршетку сезоне 2023/2024.
Административни Борд ФИВБ је формирао радну групу, чији је задатак да предложи датуме одигравања такмичења у периоду од 2025. до 2028. годиине. У радној групи ФИВБ су други потпредседник ФИВБ, председник ЦЕВ и почасни председник ОСС Александар Боричић, лан АБ ФИВБ и председник Спортске комисије Маделин Мепелинк и члан АБ ФИВБ и генерални директор Светске одбојкашке федерације Фабио Азеведо.
 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак ФИВБ: СП и ЕП сваке две године, без квалификација за ОИ 2028. године се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.