Шеф тајванске дипломатије упозорио на могући сукоб са Кином 2027. године

Izvor: GradskeInfo.rs, 21.Apr.2023, 12:04

Шеф тајванске дипломатије упозорио на могући сукоб са Кином 2027. године

Тајвански министар спољних послова Џозеф Ву упозорио је на могући сукоб са Кином 2027. године, наводећи да се Тајпеј припрема за могућност напада. Фото: Танјуг/Li Bingyu/Xinhua via AP, File Тајван покушава да ојача западну подршку пре могуће кинеске инвазије, објавио је данас Гардијан.
Ву >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је за британски радио Ел-Би-Си (ЛБЦ) рекао да Тајван схвата кинеску војну претњу веома озбиљно.
Ву је направио аналогију између Кине и Русије, рекавши да свет у прошлости није озбиљно схватио агресивне ставове Русије. „Нисмо спречили Русију да преузме Крим. А Руси су били охрабрени да крену напред и покрену рат против Украјине. Нисмо спречили Кину да наметне закон о националној безбедности у Хонгконгу. И људи су се питали: да ли ће Тајван бити следећи? Сада Тајван осећа сав овај притисак”, истакао је Ву.
Амерички обавештајци верују да је кинески председник Си Ђинпинг наредио војсци те земље да буде спремна до 2027. године да припоји Тајван. Кинески министар спољних послова Ћин Ганг рекао је данас да обе стране Тајванског мореуза припадају Кини и да „ће они који се играју ватром на Тајвану на крају изгорети”.
Поједини амерички званичници верују да би сукоб могао да избије и раније.
Шеф америчке индопацифичке команде, адмирал Џон Акилино, рекао је у уторак комитету оружаних снага у Конгресу да „сви нагађају“ када је у питању предвиђање временских рокова за сукоб између Кине и Тајвана.
Zamenik premijera Velike Britanije Dominik Rab podneo ostavku

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Шеф тајванске дипломатије упозорио на могући сукоб са Кином 2027. године се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.