Зрењанин је Национална престоница културе за 2025!

Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Feb.2024, 13:00

Зрењанин је Национална престоница културе за 2025!

Зрењанин је Национална престоница културе за 2025. годину. Фото: Град Зрењанин Титула „Престоница културе Србије“ представиће Зрењанин као релевантни национални центар развоја културе, а град ће улагањем у инфраструктуру и креативним радом на пољу изградње и унапређења културе, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << као и новим идејама додатно надоградити већ богат културни живот свих грађана. Град Зрењанин ће такође бити постављен на културну мапу овог дела Европе.
Радна група Министарства за културу, за припрему и спровођење програма “Престоница културе Србије”, донела је предлог одлуку да Зрењанин буде Национална престоница културе 2025. године. На основу пристиглих пријава, Радна група је оценила да је пријава Града Зрењанина добро смишљена те да показује кохерентност уметничке и дизајнерске визије пројекта утемељеног на локалној специфичности. У образложењу се наводи да Зрењанин својом кандидатуром, представљеном под уметничким концептом “Меандри града – токови културе” са идејом прожимања града, стваралаца и публике – има и детаљно објашњене стратегије, програме и капацитете града.
Комисија је оценила да програм који је планиран да се реализује у оквиру четири целине: “Банатско изобиље“, посвећено мултикултуралности и традицији овог краја, “Архиотипија”, посвећена архитектонском наслеђу града (укључујући и Драгишу Брашована), “Амбасада културе”, посвећена међународној сарадњи и едукацији, и ЛОКУС, посвећен урбаној култури – нуди више од 50 нових уметничких пројеката, наводи се у саопштењу Министарства културе. Такође је наведено да Зрењанин кандидује укупно 10 инфраструктурних пројеката у култури, од којих се издвајају: пренамена српске задружне банке у Кућу стваралаштва са галеријом за савремену уметност, обнова Народног позоришта и Амфитеатра на отвореном, отварање студија за креативне индустрије ЛОКУС, обнова Трга, мање интервенције у јавном простору (урбани џепови), уређење куће Славка Жупанског, уређење кутка за децу и младе у Музеју.
На Јавни позив за учешће у програму “Престоница културе Србије 2025”, који је био отворен од 15. новембра 2023. до 14. јануара 2024. године, пристигло је осам пријава из градова у Србији. Почетак реализације пројекта Зрењанин – Национална престоница културе Србије, планиран је за 21. март 2025. године.
Програм „Престоница културе Србије“ такође доприноси и остварењу циљева Министарства културе који се односе на успостављање конзистентне културне политике која обухвата савремено стваралаштво, креативне и културне индустрије, заштиту и унапређење културног наслеђа, иновативно коришћење јавних простора, као и унапређење регионалне и међународне сарадње.
Идеја за организацију Националне престонице културе потекла је од некадашњег градоначелника Новог Сада, Милоша Вучевића који је предложио да се добра и позитивна искуства добијена приликом реализације европског пројкта Европска престоница културе у Новом Саду пренесу и на развој културе у градовима у Србији.
Dve opštine dobile sredstva za opremanje industrijskih zona: U Rumu dolazi kineska kompanija koja će, po prvi put u Srbiji, proizvoditi cele proizvode (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Зрењанин је Национална престоница културе за 2025! се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.