Без „инстант виза” за ЕУ до средине 2025. године

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Okt.2023, 12:19

Без „инстант виза” за ЕУ до средине 2025. године

Европска унија поново је одложила датум покретања Европског система путних информација и ауторизације (ЕТИАС), потврдили су извори из ЕУ. Иако је до сада ЕУ стално тврдила да ће овај систем постати оперативан до средине 2024, потврђено је да ће датум почетка примене нових правила >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << за путовања бити одложен до маја 2025. године, уз могућност поновног померања тог рока. Фото: Unsplash/convertkit Како се за сада претпоставља разлог је то што ни систем безбедности граница ЕУ, такозвани ЕЕС или аутоматизовани ИТ систем који ће у будућности регистровати путнике из трећих земаља сваки пут када пређу спољну границу ЕУ, није спреман. А један без другог не могу да функционишу.
Када постане оперативан, око 1,4 милијарде људи из више од 60 земаља мораће да тражи „инстант визе” или путна одобрења пре одласка у ЕУ.
Путници из земаља које нису чланице ЕУ ће од тог тренутка морати да аплицирају за дозволу која ће коштати око седам евра.
Оваква пракса већ постоји у САД, Канади, Аустралији, док сама идеја о увођењу ЕТИАС одобрења датира још од 2016. године, али је због пандемије почетак примене одложен.
Овај систем, како је раније наведено, требало би да помогне око актуелних безбедносних, здравствених и миграторних ризика, а односи се на 62 земље које нису чланице ЕУ, али чији грађани могу да путују без виза у шенгенску зону.
Систем је осмишљен тако да не буде компликован и како кажу званичници из ЕУ, биће лак, брз и једноставан и обухватиће оне који планирају путовања из туристичких, пословних или неких других разлога. Грађани Србије који буду желели да путују у ЕУ мораће да попуне онлајн апликацију, која не одузима више од десетак минута времена.
Сви подносиоци захтева, доби од 18 до 70 година, мораће да плате ову услугу седам евра, док ће иста бити бесплатни за малолетне, а њихове податке мораће да попуњавају и шаљу родитељи.
Неколико минута касније требало би да им на имејл адресу стигне одговор о прихватању захтева за „инстант визу” која ће важити три године (сваки боравак до 90 дана) или онолико колико им важи пасош.
У случају одбијања добићете и образложење, а могуће је и улагање жалбе. Са овим документом, када једном уђете у земљу коју сте навели као прву дестинацију, моћи ћете да посетите и све друге државе Европске уније.
Sve više Švajcaraca odbija da plati porez

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Без „инстант виза” за ЕУ до средине 2025. године се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.