Мишчевић: Србија би могла да испуни критеријуме за чланство у ЕУ до 2025. године

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Jul.2023, 11:09

Мишчевић: Србија би могла да испуни критеријуме за чланство у ЕУ до 2025. године

Министарка за европске интеграције Тања Мишћевић изјавила је да би Србија могла испуни критеријуме за чланство у Европској унији до 2025. године. Фото: Танјуг/Милош Миливојевић „То значи да највећи број системских закона до те године треба да буде усаглашен у потпуности. Да сва >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << системска мерила буду унета у домаће право и правосуђе. Ствар је у томе што се ЕУ из дана у дан мења и повећава се опсег са којим морамо до момента чланства да се усагласимо“, рекла је за „Глас Америке“ Мишчевић, која је боравила у тродневној посети Вашингтону.
Она је у САД разговарала је са замеником помоћника америчког државног секретара Габријелом Ескобаром, члановима Представничког дома Конгреса, Томасом Кином и Робертом Адерхолтом, и учествовала у догађајима које је организовао невладин Атлантски савет.
Између осталог, разматрана је регионална сарадња на Западном Балкану, процес европских интеграција, као и колико Сједињене државе могу да помогну.
Како каже, са конгресменима Кином и Адерхолтом било је говора о актуелним односима и дијалогу Београда и Приштине.
Указала је да је важна тема њених сусрета била и потреба за континуираним стратешким дијалогом између Србије и САД, јер како Мишчевић прецизира, две државе имају много више тема за разговор од самог дијалога између Београда и Приштине. „Отвара се простор за разговоре о енергетици, имајући у виду да је један од акцената на реформе у Србији енергетска диверсификација. Затим прича о дигитализацији, али и стална потреба повећања инвестиција које из Америке долазе у Србију. Ту има много простора и интересовања. Мост свега тога је велика ангажованост Америчке привредне коморе (АМЋАМ) у Србији“, додала је Мишчевић.
На констатацију новинара „Гласа Америке“ да је Србија формално почела приступне преговоре 2014. године, Мишчевић је рекла да процес јако дуго траје.
„Десет година преговора, 20 и више година учешћа у процесу европских интеграција од децембра 2000. Позитивна ствар дужине процеса је што су многе ствари у великој мери доведене до нивоа који већ сада функционишу и постоје у условима ЕУ. Од оних за које врло често заборављамо колико су важне, као што је заштита интелектуалне својине. У Србији је то потпуно усаглашено и то се постигло за ових 20 година, односно 10 година преговора“, поручила је она.
Dačić: Ukoliko dođe do sednice Saveta bezbednosti UN, učestvovaće Vučić

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Мишчевић: Србија би могла да испуни критеријуме за чланство у ЕУ до 2025. године се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.