До краја 2025. сва села у Србији биће покривена брзим интернетом

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Jul.2023, 09:20

До краја 2025. сва села у Србији биће покривена брзим интернетом

Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић рекао је данас да ће до краја 2025. године сва села имати брзи интернет, као и да ће тиме читава територија Србије бити покривена оптичком мрежом. Фото: WikimediaCommons/Phamhongquy187
„Наш план је да до краја 2025. године практично >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у свим селима у Србији омогућимо брзи интернет, јер наша анализа од прошле године показују да је 75 одсто територије Србије покривено брзим интернетом тако да остаје још неких 25 одсто“, рекао је Јовановић гостујући на РТС-у.

Он је додао да је план да се преко 700 села до краја 2025. покрије интернетом.
„То је око 120.000 домаћинстава и могу да кажем да пројекат иде веома добро. Већ смо двадесетак села у потпуности покрили. У овом трентуку су у току радови у 70 села. Имамо велику радну акцију, а до краја ове године 125 села биће покривено. Дакле, до краја 2025. године укупно 700 и тиме ћемо доћи до тих скоро 99 одсто покривености када је у питању брз интернет“, објаснио је он.
Јовановић је истакао и значај покривености брзим интернетом, а као први разлог навео је коришћење електронских услуга, попут уписа деце у вртић или школу или Е- аграра.
„Други битан разлог је да и они најмањим истуреним одељењима школа које се налазе у селима у којима иде по неколико ђака омогућимо брзи интернет. Ми смо увели у све основне и средње школе у матичним зградама интернет, али су остала ова мала одељења и желимо да сви ђаци и школе имају исте могућности попут дигиталне наставе и уџебеника“, рекао је он.
Као трећи разлог Јовановић је истакао да је интернет важан и за покретање бизниса и за повезивање, па то може бити додатан мотив да људи остану на селу.
Брзи интернет и добра покривеност, додао је он, омогућава свим људима да могу да користе мултимедијане садржаје- да гледају различите ТВ формате и програме.
Нови Сад пионир у субвенционисању куповине бицикала! Јавни позив се отвара у петак – ево ко може да аплицира и шта је потребно од документације

Преузмите андроид апликацију.
Чланак До краја 2025. сва села у Србији биће покривена брзим интернетом се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.