ЕУ мора да крњи буџет за 2024. да би помогла пољопривредницима

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Jul.2023, 08:18

ЕУ мора да крњи буџет за 2024. да би помогла пољопривредницима

Европска комисија најавила је предлог новог пакета подстицаја пољопривредницима у вредноси од 330 милиона евра за борбу против суше. Најновији пакет биће распоређен на 22 чланице за помоћ у „неповољним климатским условима”. Фото: Unsplash/pinamessina Уз то неке од држава које су биле >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << најугроженије очекује и прва транша помоћи од 100 милиона евра што је буџет за ублажавање последица рата у Украјини.
Ова помоћ намењена је Бугарској, Мађарској, Пољској, Румунији и Словачкој, преноси Агроклуб.
Оба пакета подстицаја биће финансирана из резерви буџета Заједничке пољопривредне политике, а чија је вредност 450 милиона евра. Иначе, овај новац Комисија може да користи у изузетним ситуацијама у случају поремећаја на тржишту. Међутим, неке државе се противе начину коришћења овог новца.
Белгија и Луксембург су, рецимо, биле суздржане при гласању о другом пакету помоћи.
Немачки министар пољопривреде, Џем Оздемир понашање Комисије при представљању трећег пакета сматра нетранспарентним јер је тој земљи, како је нагласио, опсежни документ уручен тек непосредно уочи састанка. Сматра да им није дато довољно времена да проуче предлог пре него што изнесу своје мишљење.
Коментари других саговорника јесу и да није било довољно времена  за одговарајућу процену тржишне ситуације сваке земље.
Средства су подељена пропорционално величини земље чланице, па је некима од њих додељено нешто више од 200.000 евра, док су другима на располагању милиони. Увидом у документ о расподели новца може се видети да је највише новца на располагању Шпанији – око 80 милиона евра као и Италији око 60 милиона. Следе Француска са 53 и Немачка са око 35 милиона евра. У тој расподели најгоре је прошла Малта којој је доступно нешто мање од 250.000 евра, Луксембургу следује  460.000 а Кипру нешто више од пола милиона евра.
Како се наводи, будући да ова средства, заједно с неколико претходних пакета помоћи, износе више од онога што је додељено фонду, 80 милиона евра ће бити позајмљено из резерве за пољопривреду за 2024. годину, објаснио је портпарол Комисије.
Bajnens: Bitkoin stabilan na 27.600 evra, itirijum vredi oko 1.700 evra

Преузмите андроид апликацију.
Чланак ЕУ мора да крњи буџет за 2024. да би помогла пољопривредницима се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.