ММФ: ЕЦБ да диже каматне стопе до средине 2024., ЕУ да ојача фискалну политику

Izvor: GradskeInfo.rs, 28.Apr.2023, 11:43

ММФ: ЕЦБ да диже каматне стопе до средине 2024., ЕУ да ојача фискалну политику

Међународни монетарни фонд (ММФ) позвао је данас Европску централну банку (ЕЦБ) да подиже каматне стопе до средине 2024. године у склопу напора да се обузда висока инфлација у ЕУ. Фото: Танјуг/AP Photo/Jose Luis Magana ММФ је позвао и министре финансија земаља ЕУ да спроводе строгу фискалну >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << политику, преноси Ројтерс.
Шеф европског одељења Међународног монетарног фонда Алфред Камер је највише забринут због инфлације, која је према његовим речима „порез на сиромаштво“.
„Наша главна препорука је обуздавање инфлације, а то значи да морамо да користимо инструменте монетарне политике. ЕЦБ треба да спроводи строгу политику на дуже време, процењујемо до средине 2024. године, да би обориле инфлацију на жељену бројку од два одсто у 2025. години“, рекао је Камер.
У марту 2023. године је инфлација у 20 земаља ЕУ који користе евро износила 6,9 одсто у односу на исти месец лане. Базна инфлација је била још већа и износила је 7,5 одсто.
ЕЦБ је од средине 2022. године до марта 2023. драстично повећала каматне стопе са нуле на 3,5 одсто, али мало ко је очековао да ће се ова политика наставити и након 2023. године.
Министри финансија земаља ЕУ треба да подрже напоре ЕЦБ тиме што ће спроводити строжију фискалну политику, додао је Камер. Земље ЕУ нису успеле да значајно смање буџетске дефиците зато што су продужили финансијску подршку грађана због високих цена енергије.
ЕЦБ предлаже да сада, када су цене за енергију ниже, владе престану да на тај начин подржавају своје грађане или их бар боље усмере помоћ.
Air Srbija uvodi dodatni let do Madrida

Преузмите андроид апликацију.
Чланак ММФ: ЕЦБ да диже каматне стопе до средине 2024., ЕУ да ојача фискалну политику се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.