Мали: Раст у 2024. биће у потпуности вођен домаћом тражњом

Izvor: GradskeInfo.rs, 23.Jan.2024, 13:47

Мали: Раст у 2024. биће у потпуности вођен домаћом тражњом

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да је за 2024. предвиђен реални раст БДП-а од 3,5 одсто и дефлатор БДП-а од 4,9 одсто, као и да ће раст у 2024. години бити у потпуности вођен домаћом тражњом и да се очекује наставак раста инвестиција, док ће повећање зарада и пензија утицати >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << на раст реалног стандарда грађана. Фото: Танјуг/ Раде Прелић „Пита се Душан Никезић како ће БДП у апсолутном износу 2024. године бити између 74 и 75 милијарди евра. Рачуница је једноставна, па се надам да ће разумети. У 2023. години БДП је износио 69 милијарди евра, то подразумева реални раст БДП-а од 2,5 одсто, као што сам Вам већ више пута објашњавао“, навео је Мали на фејсбуку.
Када је 2012. године данашња опозиција са Драганом Ђиласом на челу, која је тада управљала нашом земљом, узела дигитрон, и када је директор дигитрона Душан Никезић кренуо да типка по њему, указало им се само осам милијарди динара на дисплеју, каже Мали.
„У месецу када је само за пензије било потребно 40 милијарди динара. Буџет минус плате, минус рате за кредите, минус камата за минусе… Елем, плусева у тој дигитрон економији није било. Дакле, земљу су дигитроном довели до банкрота, без инвестиција, без доприноса и пореза који би пунили буџет јер је незапосленост била огромна, 25,9 одсто“, навео је Мали.
Истиче да баш то умеће руковања дигитроном нам је на твитеру показао Душан Никезић, потпредседник ССП-а. „Зато је ова опозициона колона и помислила да би умела да руководи земљом, јер мисли да је буџет збир два броја, а да се јавне финансије воде на калкулатору.
Зато морам опет да објасним Никезићу, животно заинтересованом да научи како се остварује економски раст једне земље, а волим кад људи желе да уче, па ми није тешко“, навео је Мали.
Објашњава да је за период од 2025-2027. године пројектован реални раст од четири одсто у просеку годишње (7,5 одсто просечан номинални раст БДП-а). „Дакле, Никезић не разуме шта је номинални БДП који је у 2023. износио 69 милијарди евра, не разуме шта значи створена вредност у једној земљи у току једне године изражена у текућим ценама, нити разуме међународну методологију обрачуна БДП. Не разуме ништа, а то своје незнање неспретно дели и са грађанима. Не треба, ипак, бити престрог према људима који раст нису никада видели, па не знају ни како се обрачунава. Такође, на Ђиласовом дигитрону је тада два плус два износило пет. Није ђак никада крив што не зна, ако му ментор никада није показао како се то привлаче инвестиције до рекордних 4,5 милијарди евра, како се то подижу просечне плате на изнад 840 евра и пензије на скоро 400, како се то земља доводи до раста у годинама када најјаче светске економије бележе рецесију, како се то незапосленост смањује на девет одсто и како се то отвара 500.000 нових радних места“, наводи Мали.
Како каже, Ђиласов дигитрон је умео само да израчуна да је на рачуне његових фирми легло 619 милиона евра.
Ове компликованије рачунске операције за које је потребно и знање, а не само безобразлук, су ипак виша математика, додао је Мали.
Ostvareni rezultati rada Poreske uprave u četvrtom kvartalu 2023. godine

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Мали: Раст у 2024. биће у потпуности вођен домаћом тражњом се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.