Гастрономске топ локације за 2024.

Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Dec.2023, 08:39

Гастрономске топ локације за 2024.

“Атлас укуса” (Taste Atlas), сајт који се бави гастрономском географијом недавно је објавио листу топ дестинација када се ради о најукуснијој храни, те путници у потрази за добрим залогајима већ могу да почну планирати своја наредна путовања. Листа је направљена на основу >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << преко 400.000 гласова људи из свих крајева света, а имамо среће да смо у непосредној близини две од три првопласиране земље. Фото: Unsplash/Elis Gurvey Италија Није превелико изненађење да се на првом месту налази Италија. Са својом богатом историјом и разноврсним укусима, ова кухиња не само да храни тело већ је лек и душу, баш како је приказано у филму “Једи, моли, воли”.
Италијани у кулинарству вешто спајају традицију и иновацију, а чаролији додатно доприносе утицаји различитих региона са својим јединственим специјалитетима.
Фото: Unsplash/Anastasia Chepinska На северу ћете уживати у тестенинама и сиревима попут равиолија и пармезана, док југ осваја сочним наполитанским пицама, тестенином са морским плодовима и маслиновим уљем. Додатне поене Италија добија на вино која су савршен пратилац јелима.
Црвена вина попут Chianti из Тоскане или Бароло из Пијемонта задовољавају чула и најстрожих љубитеља вина, док се бела вина попут  Pinot Grigio из Венета или Vernaccia из San Gimignano одлично слажу уз лагане оброке.
Неодвојиви пратилац вина је сир, а у Италији се прозиводе неки од најпознатијих на свету. Пармезан, моззарелла, пецорино, горгонзола – само су неки од сирева који су постали глобални хитови. Сиреви се користе као кључни састојак у многим традиционалним јелима, а такође се и сами једу уз квалитетно вино.
Италијански десерти, или долци, су посебна прича. Тешко је одлучити се између слаткиша као што су tiramisu, panna cotta, cannoli, gelato. Без обзира да ли сте љубитељ чоколаде, воћа или кафе, италијанска кухиња има одговор за свачији укус.
Јапан На другом месту нашао се Јапан, на чију се кухињу често гледа као на својеврсну уметност која спаја укус, естетику и дубоко укорењене традиције. Ово је гастрономска сцена која се непрестано развија, истражујући нове технике док одржава дубоко поштовање према својим коренима.
Фото: Unsplash/Josh Wilburne Нама најпознатији јапански “изум” је суши, јело које је постало глобална сензација. Разноврсне врсте сирове рибе комбинују се са савршено скуваним пиринчем и у неким варијантама и са другим састојцима, укључујући воће и поврће.
Други најпознатији специјалитет из земље излазећег Сунца је рамен, популарна јапанска супа са резанцима. Једноставна, а истовремено богата чорба справља се у различитим стиловима, попут shoyu (са сојиним сосом), miso (са пастом од соје) и shio (са сољу).
Топла и укусна, често је окарактерисана као “soul food” (храна за душу и утеху). Приликом посете Јапану не сме се пропустити искусво “тепањаки”, кулинарска форма где кувар припрема храну на плочи за кување испред гостију.
Ово је својствени шоу који укључује акробације ножевима и играње ватром, а резултат су савршено припремљени оброци. Што се зачина тиче, васаби, ђумбир и соја сос играју главну улогу. Васаби додаје пикантност, ђумбир освежава непце између залогаја, док се соја сос користи за појачавање укуса.
Грчка На трећем месту нашла се нама добро позната грчка кухиња која нуди најбоље од Медитерана, уз дашак утицаја са истока, али и пружа увид у живописне грчке традиције.
Фото: Unsplash/Loes Klinker Звезда грчке кухиње је висококвалитетно маслиново уље, златни еликсир који се користи у готово сваком јелу, од мусаке до баклаве. Једно од омиљених јела туристима у посети Грчкој, али и локалцима у потрази за брзим ручком, свакако су сувлаки и гирос, увијени у пита хлеб са цацики преливом.
Не треба заборавити ни омиљено јело за свечане прилике – мусаку – коју смо и сами усвојили од Грка, а која се најчешће спрема са кромпиром или патлиџаном, као ни свима познату грчку салату. Оброк није комплетан без слаткиша, а при посети Грчкој мора се пробати и домаћа баклава, често припремљена са маслиновим уљем и медом.
Искористићемо прилику да пренесемо и један куриозитет када се ради о годишњим наградама “Атласа укуса”. Што се тиче најбољег доручка године, не морамо да путујемо далеко. Наиме, Тасте Атлас је закључио да је најукуснији доручак на свету баш наша комплет лепиња и описао је као праву делицију која је први пут припремљена још пре Другог светског рата.
Аутор текста: Н.К.
Milano: Od “Poslednje večere”, do poslednje mode

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Гастрономске топ локације за 2024. се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.