Немачка привреда паралисана, у 2024. години ће порасти за само 0,2 одсто

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Mar.2024, 09:30

Немачка привреда паралисана, у 2024. години ће порасти за само 0,2 одсто

Немачка привреда је паралисана и у 2024. години ће порасти за само 0,2 одсто, наводи се у данас објављеној пролећној прогнози Института за економска истраживања ИФО из Минхена. Фото: Unsplash/Unsplash+ Према мишљењу стручњака, опоравак немачке економије ће наступити касније него што се >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << очекивало, а у 2025. години ће привреда те земље порасти за 1,5 одсто. ИФО је значајно кориговао наниже своју зимску прогнозу економског раста Немачке у 2024. години када је предвиђао привредни раст за 0,9 одсто.
Немачка привреда је пала за 0,3 одсто у четвртом кварталу 2023. године, а посебно тешка ситуација влада у производњи и грађевинарству, пре свега због недостатка поруџбина, лоших временских прилика у децембру и изузетно високе стопе оболевања запослених. Главни показатељи који су тренутно доступни не указују на преокрет негативног тренда у немачкој економији на почетку 2024. године, пре свега због мањка наруџбина у свим привредним секторима, сталних штрајкова и малог броја заосталих поруџбина, наводи ИФО.
Немачка привреда ће вероватно продужити негативан тренд и у текућем тромесечју и пасти за 0,1 одсто у поређењу са претходним кварталом, а приметан економски опоравак се очекује тек у другој половини године, сматрају стручњаци. Инфлација у Немачкој ће према очекивањима Института за економска истраживања пасти са 5,9 одсто у 2023. години на 2,3 одсто у 2024. и на 1,6 одсто у 2025. години.
Базна инфлација ће према експертима такође пасти са шест одсто у 2023. години на 2,8 одсто у 2024. и на 2,2 одсто у 2025. години. ИФО упозорава на бројне ризике који би могле да поремете овај сценарио, пре свега на кретања цена енергената, геополитичке околности и могуће оклевање Владе Немачке да спроведе неопходне реформе, преноси Танјуг.
Škoda: Pravićemo dizelaše dok kupci ne odluče drugačije

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Немачка привреда паралисана, у 2024. години ће порасти за само 0,2 одсто се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.