Нерадни дани у Србији за 2023. годину

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Dec.2022, 10:00

Нерадни дани у Србији за 2023. годину

“Мој дебели ладе, зашто људи раде?“ Не морате бити у овом фазону да бисте се обрадовали слободним данима који вам следују. А још ако су вам ти дани законом прописани, срећа је неописиво велика. Фото: Pexels/Jess Bailey Designs Иако често знамо да нам нешто следује, да неким данима у Србији >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << скоро нико не ради, обично нисмо најсигурнији којим то данима нећемо морати да радимо.
Како бисмо вам решили недоумице, исписали смо вам списак свих празника у наредној години, како државних, тако и верских, који се сматрају нерадним данима.
Нова година (1, 2. и 3. јануар) – Иако се сва три дана сматрају нерадним, обично су нерадни само 1. и 2. јануар.
Божић (7. јануар) – Један од најважнијих хришћанских празника код нас, нерадан.
Свети Сава (27. јануара) – Ово је верски празник који празнујемо радно. Посебан је по томе што се на тај дан, у част првог српског просветитеља, у школама организују приредбе.
Дан државности (15. и 16. фебруар) – Дан који се обележава у сећање на збор у Орашцу 1804. године, којим је подигнут Први српски устанак, али и дан који се прославља као Дан уставности Србије у сећање на 1835. годину и усвојен први Устав Књажевства Србије, тј. Сретењски устав. Нерадни дани у Србији.
Католички ускршњи празници (7, 8, 9, и 10. април) –  Познато је да католички Ускрс пада 13 дана раније пре православног, ове године то ће бити у горе наведеним датумима. Нерадни дани за све оне који су католичке вероисповести.
Васкршњи празници (14, 15, 16, и 17. април) – Најрадоснији хришћански празник о коме не треба ништа посебно рећи. Државне институције не раде од Великог петка до Великог понедељка.
Рамазански бајрам (21. април)Нерадан дан за припаднике исламске заједнице.
Дан сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату (22. април) – Празнује се радно. Празник рада (1. и 2. мај) – Обично се само 1. мај празнује нерадно, док само ретки и 2. мај обележавају на исти начин. Дан рада је један од најраширенијих празника на читавој планети, празнује се у знак сећања на радничке демонстрације одржане у Чикагу 1886. године.
Дан победе (9. мај) – Дан победе је дана када је нацистичка Немачка потписала капитулацију у Другом светском рату, међутим, иако га обележавамо, овај празник празнујемо радно.
Видовдан (28. јун) – Верски празник који се везује за Косовски бој и страдање кнеза Лазара. Празнујемо га радно уз певање родољубивих песама и сећање на великане наше историје, Милоша Обилића и кнеза Лазара.
Курбански бајрам (28. јун)Нерадан дан за припаднике исламске вероисповести.
Јом Кипур (25. септембар)Нерадан дан за припаднике јеврејске заједнице. У питању је Дан очишћења или Дан помирења, који се обележава строгим постом и одлажењем у Синагогу.
Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату (21. октобар) – Овај датум празнујемо радно.
Дан примирја у Првом светском рату (11. новембар) – Сећање на датум када су 11. новембра 1918. године Силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме је дошло до краја Првог светског рата. На овај датум често ћете видети симбол цвета Наталијина Рамонда, познатог као цвета “феникс“. Празнује се нерадно.
Католички Божић (25. децембра) – Пада сваке године на исти датум и сви католички верници слободни су на овај датум.
Наравно, на који год датум да вам пада крсна слава, законом се подразумева да тог дана не морате отићи на своје радно место.
Ko su 1.300 kaplara i zašto jedna novosadska ulica nosi njihovo ime?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Нерадни дани у Србији за 2023. годину се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.