Предлог закона о буџету за 2023. данас на седници Одбора за финансије

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Dec.2022, 10:16

Предлог закона о буџету за 2023. данас на седници Одбора за финансије

Предлогом Закона о буџету за 2023. годину који ће данас бити на дневном реду скупштинског одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава предвиђено је да укупни приходи републичке касе следеће године износе 1.843,4 милијарди динара, што је за 133,8 милијарди >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << динара, односно 7,8 одсто, више него ове године. Фото: Wikimedia Commons/Mister No Планирано је да порески приходи износе 1.592,8 милијарди динара, а непорески 200,1 милијарду.
Што се расхода тиче, предвиђено је да они износе 2.107,4 милијарде динара.
Процењени ниво јавног дуга на нивоу опште државе смањује се и до краја 2023. године задржава на нивоу од 56,1 одсто бруто друштвеног производа а очекује се да следеће године српска привреда оствари раст од 2,5 одсто.
Осим Предлога Закона о буџету, на сутрашњој седници матичног скупштинског одбора наћи ће се и Предлог закона о изменама и допунама Закона о електронском фактурисању.
Њиме се прецизирају постојеће одредбе и ради додатно усклађивање са постојећим законским оквирима, како би систем е-фактура функционисао још боље.
На седници ће се такође наћи и Предлог закона о изменама и допунама Закона о порезима на имовину којим је урађено усаглашавање предмета опорезивања порезом на наслеђе и поклон и порезом на пренос апсолутних права са врстама непокретности које могу бити предмет промета. Због тога се обухвата и пренос права трајног коришћења паркинг места у отвореном стамбеном блоку или стамбеном комплексу и прецизирање настанка пореске обавезе у специфичним случајевима.
Посланици Одбора за финансије сутра ће разматрати и предлоге измена и допуна Закона о порезу на доходак грађана и Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање, којим је предвиђено да се неопорезиви износ зараде повећа са 19.300 динара на 21.712 динара месечно, као и да се смање стопе доприноса за пензијско и инвалидско осигурање са 25 на 24 одсто.
На дневном реду наћи ће се и предложене измене Закона о порезу на додату вредност, Закона о фискализацији, те Закона о републичким административним таксама. Такође и измене Закона о пореском поступку и пореској администрацији, којим се одредбе ових закона усклађују са одредбама закона који уређује порез на доходак грађана, одредбама закона који уређују фискализацију, кривични поступак и увођење нових кривичних дела која су од значаја за сузбијање избегавања плаћања јавних прихода.
Министарство здравља тражило спискове ради бољег планирања

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Предлог закона о буџету за 2023. данас на седници Одбора за финансије се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.