Бун: Механизам за проширење ЕУ до краја 2023. али унија мора остати верна себи

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Maj.2023, 10:49

Бун: Механизам за проширење ЕУ до краја 2023. али унија мора остати верна себи

Државе чланице ЕУ имају рок до краја 2023. године да дефинишу врсту механизма за проширење који би функционисао за земље које желе да приступе ЕУ, али да се притом осигура да ЕУ остане верна себи, рекла је француска министарка за ЕУ Лоренс Бун. Фото: Танјуг/AP Photo/Jean-Francois Badias У соботњем >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << интевјуу за Еурактив Бун је указала да идеја „диференцираног“ процеса приступања значи да би земље кандидате за чланство требало „брзо усидрити“ за ЕУ.
Након што се годинама сматрало да је стратегија проширења ЕУ неактивна, руска инвазија на Украјину и промена тренутног геополитичког пејзажа довели су до спознаје да стратешки интерес ЕУ за стабилно и сигурно окружење у њеном непосредном суседству мора ићи и даље од тога ко ће бити следећи члан.
„ЕУ би требало да успостави равнотежу између своје безбедности и интегритета и убрзања процеса приступања земаља кандидата“, рекла је Бун.
Њен став је у основи подржао посланик ЕП из редова либералног, про-европског блока Обновљена Еуропе, као и ко-панелиста Бернар Гета који је позвао на „значајну промену“ механизма управљању уколико се ЕУ са 27 земаља чланица прошири на 35. „ЕУ би на крају процеса поново ујединила све земље са европског континента, али у „диференцираној унији“, рекао је Гета, мислећи на идеју Европе „концентричних кругова“ коју је заступао истакнути француски политичар и дугогодишњи председник Европске комисије Жак Делор.
У супротном, земље кандидати за чланство у ЕУ морале би да прођу кроз дуге, 15-годишње процесе придруживања, указао је Гета.
Bi-Bi-Si: ‘Staloženi’ Kiličdaroglu sušta suprotnost ‘snažnom’ Erdoganu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Бун: Механизам за проширење ЕУ до краја 2023. али унија мора остати верна себи се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.