Мађарска у 2023. години привукла рекордних 13 милијарди евра инвестиција

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Jan.2024, 12:45

Мађарска у 2023. години привукла рекордних 13 милијарди евра инвестиција

Мађарска је у 2023. години привукла инвестиције у износу од рекордних 13 милијарди евра, објавио је данас министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто. Фото: Танјуг/AP Photo/John Minchillo Светска економија се према његовим речима суочила са „веома озбиљном кризом“ пошто >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је ниво глобалних инвестиција од 2021. до 2022. године пао за 12,5 одсто, а у првој половини 2023. године је забележен пад улагања за додатних 30 одсто, преноси агенција МТИ.
Сијарто је истакао да је Мађарска упркос негативним глобалним трендовима у 2022. години привукла 6,5 милијарди евра страних инвестиција, а у 2023. години више од 13 милијарди евра, уз подршку грантова Владе Мађарске у износу од две милијарде евра. Инвестиције су отвориле рекордних 19.000 радних места у земљи, рекао је мађарски министар.
Кина је прошле године била највећи страни инвеститор у Мађарској, а друга највећа група улагача су локална предузећа, што значи да Мађарска сада има јак пословни сектор који може да се такмичи са страним инвеститорима, нагласио је Сијарто.
Мађарска је победник „нове ере глобалне економије“ пошто је привукла многе инвестиције из индустрије електричних возила која ће дефинисати нову еру, закључио је Сијарто.
Кинески произвођач електричних аутомобила „БYД“ ће градити своју прву европску фабрику у мађарском граду Сегедину, пренели су медији у децембру.
Evropski berzanski indeksi u porastu, skočile cene nafte, zlata i pšenice

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Мађарска у 2023. години привукла рекордних 13 милијарди евра инвестиција се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.