Приходи Русије од нафте и гаса због санкција на најнижем нивоу од 2022.

Izvor: GradskeInfo.rs, 03.Feb.2023, 16:37

Приходи Русије од нафте и гаса због санкција на најнижем нивоу од 2022.

Месечни буџетски приходи Русије од нафте и гаса пали су у јануару на најнижи ниво од августа 2020. због увођења санкција Запада на руски извоз, саопштило је данас руско министарство финансија. Фото: Pixabay/jdblack Месечни приходи од пореза и царина од продаје енергента пали су за 46 одсто >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у периоду од годину дана, што одражава чињеницу да је просечна месечна цена руске нафте типа Урал пала за 42 одсто, поред тога што је цена референтног типа Брент готово непромењена, преноси Ројтерс. Москва се ослања на зараду од више милијарди долара од продаје нафте и гаса за финансирање буџетске потрошње, и била је принуђена да почне да продаје међународне резерве како би покрила мањак од зараде од нафте.
У саопштењу министарства такође се наводи да су буџетски приходи од енергената пали за 5,4 одсто у односу на децембарску зараду од 931,5 милијарди рубаља, односно 13,2 милијарде долара долара, иако су ти приходи увећани једнократним плаћањем Газпрома, који, како наводи Ројтерс, има монопол на извоз гаса. Министарство је данас саопштило да ће ускоро утростручити дневну продају стране валуте у вредности од 8,9 милијарди рубаља, односно 130 милиона долара дневно током наредног месеца, како би се компензовао пад прихода од нафте и гаса.
Ројтерс наводи да је Запад пре рата у Украјини био најуносније тржиште за руску нафту, а након почетка рата, увођењем санкција без преседана, таргетирао је руске приходе од нафте и гаса.
Брисел настоји да ограничења зауставе 90 одсто руског извоза нафте у Европску унију, а земље чланице су смањиле удео руског гаса у свом увозу са више од 40 одсто на мање од 15 одсто откако је Русија извршила инвазију на Украјину. Међународна ограничења, укључујући горњу границу цене од 60 долара по барелу коју је наметнула група Г7, довела су до тога да се руска нафта типа „Урал“, којом се раније трговало по сличној цени као Брент, сада продаје по далеко нижим ценама, преноси Ројтерс.
Министарство је саопштило да је просечна цена руске нафте по барелу износила 19,48 долара, што је за око 42 одсто мање у односу на јануар 2022.
На данашњи дан нафтом Брент се тргује за око 82 долара, а Уралом за око 53,60 долара, наводи се у саопштењу. Руска влада је прошле године од продаје нафте и гаса зарадила 11,6 милијарди рубаља, односно 165 милијарди долара.
Rekordan broj noćenja turista u Beogradu u 2022, za 47 odsto više nego 2021. godine

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Приходи Русије од нафте и гаса због санкција на најнижем нивоу од 2022. се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.