За Галерију Матице српске 2022. остаје година за памћење

Izvor: GradskeInfo.rs, 30.Jan.2023, 14:33

За Галерију Матице српске 2022. остаје година за памћење

За Галерију Матице српске 2022. остаће година за памћење. Година када је Нови Сад носио титулу Европске престоницу културе, а Галерија Матице српске започела обележавање 175 година постојања, пружила је велике могућности и донела добре резултате. Фото: Градске инфо Креирано је >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << 12 изложби у земљи и иностранству, објављена је 21 публикација, а програме и изложбе Галерије посетило је чак преко 130.000 посетилаца. Остао је траг у времену и низ успомена, као и кључни ужитак добијен постигнутим.
У свих осам програмских лукова Европске престонице културе Галерија је била присутна добро осмишљеним програмима којима је обогаћен овај међународни и државни пројекат. Такође, обележавање јубилеја била је прилика да се сумирају и представе остварени резултати у претходних 25 година. Зато је 2022. поврх свега била динамична, разноврсна и богата.
Годину смо започели са две изложбе: Живот – Сан – Смрт. Европски оквири српског симболизма, која је отворена у новембру и Новосађани бирају која је отворена у децембру 2021. године. Фото: Галерија Матице српске Такође, у Галерији Српске академије наука и уметности београдска публика имала је прилику да ужива у изложби Колекција као огледало. Модернизми у делима из Галерије Матице српске.
У жељи да своју колекцију представимо у ширим европским оквирима искорачили смо из устаљених пракси и реализовали неколико комплексних међународних пројеката (изложба Миграције у уметности – уметност миграција), успоставили сарадњу са сродним музејима из градова који носе титулу европске престонице (изложба Паралеле: Темишвар / Нови Сад), реализовали сарадњу са националним музејима како бисмо указали на регионалне вредности наслеђа које чувамо (Партизанка и Фрагонар. Колекција слика Јованке Броз и Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата), промовисали и унапредили своје редовне активности на едукативним програмима (Одрастање у Граду културе).
Фото: Галерија Матице српске Паралелно с програмима Европске престонице реализовали смо бројна гостовања у нашој земљи (изложба Инспирисани Италијом у Народном музеју Кикинда), региону (изложба Колекција као огледало. Модернизми у делима из Галерије Матице српске у Музеју савремене умјетности Републике Српске у Бања Луци) и Европи (изложба Једна (не)обична српско-француска веза. Олга Кешељевић и Марк Барбеза у Културном центру Србије у Паризу), како бисмо своју колекцију и делатност промовисали и указали на научне и стручне вредности које негујемо.
Све наведене изложбене активности, 8 изложби у Галерији и 4 изван ње, биле су пропраћене и богатом издавачком делатношћу о чему сведочи 21 издата публикација (6 каталога, 1 зборник радова, 2 научне и 2 монографске студије, 9 дечијих публикација на неколико језика и по први пут стрип за младе).
Најзначајнији месец био је октобар, када смо започели обележавање јубилеја монографском изложбом Урош Предић. Фото: ЕПК/В. Величковић Живот посвећен лепоти и уметности и програмом Урош Предић за све. На овај начин желели смо да укажемо на једног од најзначајнијих уметника, а за нашу установу важног културног делатника.
Истовремено указали смо да је Галерија отворен и приступачан музеј за све категорије публике (децу, младе, старије и особе са инвалидитетом).
Такође, искорачили смо још једном ван зидова музеја, постављајући две скулптуре у простор испред зграде, водећи се идејама претходника, о украсили фасаду репродукцијама најзначајнијих дела из колекције. Овај велики јубилеј посебно је обележен свечаношћу Дана Галерије на којем су додељене јубиларне плакете, медаље, мапе графичких колажа и захвалнице свима онима који су допринели раду установе у протеклих 25 година.
Уз програмске активности, континуирано се одвијао и рад на попуњавању, обради и заштити уметничке колекције, као и на унапређењу услова чувања музејских предмета и њиховој дигитализацији. Током 2022. уметнички фонд је употпуњен са укупно 204 музејска предмета, а конзервирано и рестаурирано је преко 40 уметничких дела.
О резултатима и постигнутом успеху говоре бројна признања која су током године уручена како Галерији, тако и њеним стручњацима. За остварене резултате у раду и за допринос развоју, очувању и презентацији српске културе и уметности, са поносом истичемо Сретењски орден првог степена, потом у области музеологије награду „Михаило Валтровићˮ за музеј године и изузетне резултате постигнуте у 2021. години, као и Медаљу за очување културног наслеђа Културног центар Војводине „Милош Црњанскиˮ која је уручена др Тијани Палковљевић Бугарски због посвећеног двадесетогодишњег рада на заштити баштине кроз музејску делатност.
На крају, рад Галерије не би био видљив и успешан, да није било великог ангажмана новинара и медијских кућа. Захвљујући активној присутности у медијима и бројним кампањама на друштвеним мрежама Галерија Матице српске је остварила велику покривеност са чак 2.945 медијских прилога објављених током читаве године.
Repertoari bioskopa za ponedeljak, 30. januar

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак За Галерију Матице српске 2022. остаје година за памћење се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.