Подручје тропске шуме величине Швајцарске нестало у 2022.

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Jun.2023, 14:11

Подручје тропске шуме величине Швајцарске нестало у 2022.

Подручје тропске шуме величине Швајцарске изгубљено је прошле године због повећаног губитка дрвећа у шумама, што значи да је одлука о окончању крчења шума коју су донели светски лидери на самиту ЦОП26 2021. у великој мери подбацило. Фото: Танјуг/AP Photo/Bruna Prado Како преноси ББЦ, у свету >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << сваког минута нестане шуме површине фудбалског терена, а Бразил предњачи по километражи изгубљених тропских шума.
На самиту ЦОП26 више од 100 светских лидера потписало је Глазговску декларацију о шумама, којом су се обавезали да ће заједно радити на “заустављању и преокретању губитка шума и деградације земљишта до 2030. године“.
Пакт из Глазгова је договорен након што претходни споразум потписан 2014. није успео да заустави губитак дрвећа. Крчење или спаљивање шума у Бразилу, Демократској Републици Конго и Индонезији довешће до тога да се угљеник ослобађа у атмосферу, подижући температуре широм света.
Ове шуме кључне су и због одржавања биодиверзитета и за живот на милионе људи.
Према новим подацима, које је објавио Универзитет Мериленд, тропски региони су 2022. изгубили 10 одсто више прашума него 2021. године, са нешто више од 4 милиона хектара, скоро 16.000 квадратних миља, укупно посечених или спаљених. “Питање је да ли смо на правом путу да зауставимо крчење шума до 2030. године. А кратак одговор је једноставан не“, рекао је истражитељ Института за светске ресурсе Род Тејлор.
“Глобално, далеко смо скренули са пута и крећемо се у погрешном смеру. Наша анализа показује да је глобална сеча шума у 2022. години била преко милион хектара изнад нивоа који је потребан да буде на путу ка нултом крчењу шума до 2030. године“, навео је он.
Lukašenko naredio punu borbenu gotovost zbog pokušaja oružane pobune u Rusiji

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Подручје тропске шуме величине Швајцарске нестало у 2022. се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.