Кисић: Од 2016. стопа фертилитета у Србији расте, природни прираштај повољнији

Izvor: GradskeInfo.rs, 11.Feb.2024, 13:04

Кисић: Од 2016. стопа фертилитета у Србији расте, природни прираштај повољнији

Министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић рекла је данас да стопа фертилитета која рачуна број новорођене деце у односу на укупан број жена у фертилном периоду у Србији расте, поготову од 2016. године када је држава спремно ушла у изазов борбе са демографским променама. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Танјуг/Дејан Урошевић „Иако практично сви демографи, све процене кажу да за процену првих ефеката је потребна макар једна деценија, ми смо јако срећни што су први ефекти почели да се виде већ у краћем временском периоду који се пре свега огледају у порасту стопе фертилитета“, навела је Кисић.
Кисић је за ТВ Прва изјавила да ако се гледа стопа наталитета, која представља број рођене деце на укупан број становника, она је већа у односу на 2011. годину.
Говорећи о природном прираштају, министарка је истакла да је значајно мањи број умрлих и додала да је природни прираштај повољнији него што је био претходних година.
„Међутим, он је и даље негативан и не треба да нас теши што је повољнији, не треба да нас теши што нам је стопа фертилитета једина у порасту у односу на све земље у окружењу, зато што је то и даље далеко од оне стопе фертилитета која је потребна за одржавање броја становника“, указала је Кисић.
Кисић је подсетила да је председник Србије Александар Вучић рекао да је циљ Србије да до 2027. године стоп фертилитета расте и досегне вредност од 1,75.
„Није то једноставно, поготово видећи како то већина земаља није успела, а да ли је могуће, ми смо показали да јесте, имајући у виду овај раст од 2016. године“, нагласила је Кисић.
Како је навела Кисић, 2011. године подршка за рађање детета износила је око 31.000 динара, док је данас она повећана скоро 20 пута и износи 500.000 динара за прво и 600.000 динара за друго дете.
Кисић је објаснила да у последњих неколико година расте број жена са највишим нивоом образовања које рађају треће и четврто дете.
„Посебно последњих година све већи број жена који су значајан број својих година живота потрошиле на школовање и образовање, одлучује се да има више деце. И то је оно што нас охрабрује“, рекла је Кисић.
Додала је да је прошле године 400 милиона динара опредељено у 52 локалне самоуправе, изграђено 19 различитих дечјих игралишта, реконструисано 23 вртића.
„У нашем министарству готово половина буџета усмерена је ка раду са локалним самоуправама, где министарство улаже 60 одсто, локалне самоуправе 40 одсто и заједно на локалном нивоу ојачавамо пронаталитетну политику. Прошле године смо подржали на такав начин 52 локалне самоуправе. Исту количину новца, исту своту новца смо определили и ове године“, навела је министарка.
Gojković: Srbija prepoznaje nezamenljivu ulogu žena u unapređenju nauke

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Кисић: Од 2016. стопа фертилитета у Србији расте, природни прираштај повољнији се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.