Шесторица осумњичених за бомбашке нападе у Бриселу 2016. проглашени кривим

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Jul.2023, 11:02

Шесторица осумњичених за бомбашке нападе у Бриселу 2016. проглашени кривим

Белгијски суд осудио је шесторицу мушкараца за убиство и још двојицу за тероризам у вези са исламистичким бомбашким нападима 2016. године у Бриселу, када су погинуле 32 особе. Фото: Танјуг/Olivier Matthys, Pool Photo via AP Шесторица од 10 оптужених проглашени су кривим за убиство и покушај убиства >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у терористичком чину, због учешћа у два бомбашка напада на бриселском аеродрому и бомбашком нападу на градски метро 22. марта 2016, преноси Ројтерс.
Њих шесторица и још двојица осуђени су и због ушешћа у активностима терористичке организације, док су два мушкарца ослобођена оптужби. Одвојена рочишта за одређивање казне биће одржана у септембру.
Један од осуђених је и Салах Абдеслам, главни осумњичени у суђењу за терористичке нападе у Паризу у којима је погинуло 130 људи, који је након тих напада побегао у Брисел, где је ухапшен четири дана пре напада у том граду.
Међу осталим осуђеницима су и Мохамед Абрини, који је отишао на бриселски аеродром са двојицом бомбаша самоубица, али је побегао не детонирајући свој кофер са експлозивом, и шведски држављанин Осама Крајем, оптужен да је планирао да буде други бомбаш у нападу на бриселски метро.
Осама Атар, који се сматра вођом групе и за кога се претпоставља да је убијен борећи се у редовима Исламске државе у Сирији, такође је осуђен, наводи агенција. Абдеслам, Абрини, Крајем и Атар су, такође, међу шесторо осуђених за нападе у Паризу у новембру 2015.
Дванаест чланова пороте суда у Бриселу донело је одлуку након две недеље у изолацији, на крају седмомесечног суђења у бившем седишту НАТО-а, специјално постављеном за случај бомбашких напада у Бриселу. Како наводи Ројтерс, чланови пороте седели су лицем окренути према оптуженима, уз присуство полиције.
Grčka: Još jedan dan borbe sa požarima na Rodosu i Krfu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Шесторица осумњичених за бомбашке нападе у Бриселу 2016. проглашени кривим се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.