Брнабић: Србија успела да подигне стопу укупног фертилитета у односу на 2012.

Izvor: GradskeInfo.rs, 05.Mar.2024, 08:31

Брнабић: Србија успела да подигне стопу укупног фертилитета у односу на 2012.

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је вечерас да је Србија успела да подигне стопу укупног фертилитета са 1,45 на 1,63, што је, како је оценила, велики скок и додала да још има простора да се ради на том пољу. Фото: Танјуг/ Јадранка Илић Брнабић је на панелу „Акциони план зелене >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << транзиције у Србији“ на Бизнис форуму на Копаонику, говорећи о проблему фертилитета у земљи, навела да је велики изазов решити га и да то нису успеле да учине много богатије земље, али да је на том пољу Србија направила велики помак.
„Велики је изазов. Пре свега, не зато што је то финансијски изазов, него зато што тај изазов нису могли да реше много богатије земље и где имате да практично, што си богатији, то је мања стопа укупног фертилитета. Ја сам била у Кореји, то је земља са најмањом стопом укупног фертилитета на свету, само 0,8“, навела је она.
Додала је да је Србија успела да подигне стопу укупног фертилитета на 1,63 у односу на 2012. годину када је она била 1,45 и да је реч о великом скоку.
„Ми смо 2019. да славили, зато што смо први пут након 15 година прешли стопу укупног фертилитета преко 1,5, сад смо на 1,63“, рекла је председница Владе.
Додала је да је 2023. године Србија уложила 30 милијарди динара у пронаталитетну  политику, која је, како је оценила, веома важна.
„Мислим да је то нека тешка, комплексна прича између, наравно, стабилности које породице осјећају, да могу да остану у Србији, да могу да имају децу, да имају ту стабилност, да виде просперитет и да су оптимисти по том питању. Али, такође, рекла бих и неке перцепције да је то оно што је важно, да је то оно што је патриотизам, да су то породице са више деце, којима и ми сви дугујемо захвалност. Да идемо у правом смеру, идемо, али да је још остало много тога што морамо да урадимо, морамо“, рекла је премијерка Брнабић.
 
 
Begović: U temi Ekspo 2027 ima puno mesta za nauku i tehnologiju

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Брнабић: Србија успела да подигне стопу укупног фертилитета у односу на 2012. се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.